Nyheter

Kvällsposten fälls för artiklar om hivsmittad kvinna

Nyheter • Publicerad 23 december 2005

Kvällsposten fälls av Pressens opinionsnämnd (Pon), för artiklar om en hivsmittad kvinna i södra Sverige, medan Helsingborgs Dagblad frias för sina artiklar om samma kvinna. Pressombudsmannen (PO) ville dock fälla båda tidningarna.

Kvinnan smittades av hiv under en utlandsresa för nio år sedan och har sedan dess fött två barn. Detta kände dock läkaren som behandlade kvinnan inte till och huvudvinkeln i artiklarna var att peka på det bristfälliga informationsutbytet inom vården.

Kvinnan och hennes barn anmälde genom ombud artiklarna och hävdade att uppgifterna i båda tidningarna var tillräckliga för att de skulle kunna identifieras.

Opinionsnämnden friar Helsingborgs Dagblad med hänvisning till att tidningens uppgifter inte varit tillräckliga för att identifiera de inblandade. Kvällsposten, som angav sjukhusets namn, kvinnans ålder och yrke, fälls för brott mot god publicistisk sed. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.