Annons
Nyheter

Läkare varnar för dödlig bakterie

Den senaste tidens varma väder har ökat spridningen av badsårsbakterien vibrio. En bakterie som i värsta fall kan ge dödlig utgång.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2014
Badsårsbakterien finns året runt i de skånska haven, men i varmt väder frodas dem.
Badsårsbakterien finns året runt i de skånska haven, men i varmt väder frodas dem.Foto: 

Efter att en äldre man i Lomma insjuknat går nu smittskyddsläkare ut och varnar för den smärtsamma och dödliga sjukdomen.

- För att bli sjuk krävs att man har ordentligt nedsatt immunförsvar och att man har ett sår på huden när man badar bland bakterien, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne.

Annons

Drabbade får hög feber, enormt ont i såret och känner sig allmänt jättesjuk. Antibiotika botar, men kommer man inte till sjukhus i tid finns risk för dödlig utgång. Inkubationstiden är allt mellan tre timmar och tre dagar, men Eva Gustafsson betonar att så länge man har normalt immunförsvar behöver man inte vara rädd för att smittas.

- Allmänheten kan bada precis lika mycket som de har gjort hittills, säger Eva Gustafsson.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lisa Kron
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons