Annons
Nyheter

Lejd mördare dömd för Everödsbos död

Under torsdagen dömdes i Hamburg en 44-årig tysk uppdragsmördare till livstids fängelse för mordet på bilhandlare Stellan Alfredsson från Everöd 1998. En 34-årig skånsk man dömdes till sex och ett halvt års fängelse för att ha lejt mördaren.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2003

Det var 1998 som mordet iscensattes. Då hade den mördade och den nu dömde skåningen åkt till Tyskland i bilaffärer. Bilhandlaren importerade tyska lyxbilar. Väl i Tyskland dödades bilhandlaren från Everöd på ett skrotupplag i Hamburg, efter att han enligt domstolen lockats dit av 34-åringen. Enligt rätten i Hamburg var motivet till att 34-åringen lejde den tyske mördaren att bilhandlaren skulle medverka i en rättegång för att vittna mot 34-åringen. Förutom mordet på Stellan Alfredsson dömdes den tyske uppdragsmördaren för ett mord som han begick 1999. Tysken dömdes till livstids fängelse. Advokat Björn Attnarsson företräder en annan skåning som hörts om sin inblandning i mordet på mannen från Everöd. Advokaten och hans klient har varit i Hamburg fyra gånger för förhör. Ännu har inget åtal väckts, berättar Björn Attnarsson. Han kan inte uttala sig närmare om gårdagens dom eftersom han inte läst den ännu. Därför kan han heller inte bedöma vad domen har för betydelse för hans egen klients del. Rättegången har varat i över tre år. Under hösten 2000 flyttades förhandlingarna till tingsrätten i Hässleholm, där den tyska domstolen hörde personer i bilhandlarens omgivning. Den nu dömde svensken satt då häktad i Sverige misstänkt för bedrägerier mot svenskar, vilka han hjälpt att privatimportera tyska bilar. Björn Attnarsson säger att rättsprocessen tagit ovanligt lång tid även med tyska mått mätt. Det har dels att göra med att de är två olika rättssystem inblandade. Men antalet vittnen har också varit mycket omfattande. Han berättar att över 100 vittnen har varit kallade. Text: Jimmy Vulovic jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons