Lundabo planerade att döda dagisbarn

Skåne Artikeln publicerades

Den 23-årige mannen tänkte döda ett barn på en förskola i Lund men avslöjade mordplanerna på internetsajten Flashback. Nu är han anhållen i Lund misstänkt för förberedelse till mord.

En annan besökare på sajten larmade polisen som grep mannen och hos honom fann två nyinköpta knivar och en spruta med nikotin som han skulle ta sitt liv med om mordplanen misslyckades.

Mannen har själv bekräftat sina planer för polisen, rapporterar Sydsvenskan.se.

– När vi kom till lägenheten så hittade vi två knivar som han just hade köpt, enligt mannen själv för att döda ett barn, säger kriminalkommissarie Stephan Söderholm i Lund till Sydsvenskan.

Gripandet skedde i onsdags.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen. Under fredagen tvångsomhändertogs han enligt 47:e paragrafen i lagen om psykiatrisk tvångsvård. Han är förd till S:t Lars psykiatriska klinik i Lund.

– Mannen säger att han via olika myndigheter försökt att bli tvångsomhändertagen, men inte lyckats, säger kriminalkommissarie Stephan Söderholm till TT.

Enligt honom var hoten om att döda ett barn hans sista utväg.

Det som man tog ställning till vid S:t Lars, när polisen första gången kom dit med mannen, var bara om han kunde sitta i häkte eller inte, förklarar chefsläkaren Gunnar Moustgaard, som dock inte känner till det specifika fallet utan bara uttalar sig generellt.

När poliser kom dit med honom igen, i dag, fattades ett nytt beslut – mannen skulle tvångsomhändertas.

Det var en besökare på Flashback som upptäckte mannens mordplaner, sedan han skrivit om dem på internetforumet. När han greps påträffades två nyinköpta knivar.

– Ett hedervärt och initiativrikt handlande, säger Stephan Söderholm om den Flashback-besökare som larmade polisen.

Misstankarna mot mannen kvarstår och utredningen fortsätter. Tvångsomhändertagandet ändrar inte på det.

– Han har ju medgett mordplanerna, säger Stephan Söderholm.

I sitt brev på Flashback skriver 23-åringen också om planer på självmord.