GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mikrolånen öppnar upp dörrar för egenföretagare

Hon fick nej hos bankerna. Men ett mikrolån såg till att hon kunde starta sitt företag. Nu tror Region Skåne att just mikrolån är lösningen till att få fler invandrade kvinnor att starta eget.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2012
Driver salong. Daniela Vorosciuc blev egenföretagare och nu driver hon välmåendesalong i Kristianstad.
Driver salong. Daniela Vorosciuc blev egenföretagare och nu driver hon välmåendesalong i Kristianstad.Foto: Johanna Wallin
Tack vare mikrolånet kunde Daniela Vorosciuc öppna sin salong och jobba med hälsa och healing.
Tack vare mikrolånet kunde Daniela Vorosciuc öppna sin salong och jobba med hälsa och healing.Foto: 

Det vilar en air av lugn och mystik över rummet. Tapeter i mild grön färg, tända ljus, änglar och andra symboler inramar rummet som domineras av en stor massagebänk.

Efter ingången till Tinas Salonger på söder når man även ”Healing Beauty by Daniela”, som flyttade hit i februari.

Daniela Vorosciuc, som driver företaget för välmående, ser sig inte som invandrare. Det är över 25 år sedan hon kom hit från Rumänien, och hon har utbildat sig och jobbat här.

– Men jag har mitt utländska namn, och jag bryter lite. Så andra kanske inte ser mig som svensk, säger hon och berättar om hur hon hade en dröm om att starta ett eget företag. En skönhetsinrättning där hon jobbar med massage, make upp, hudvård, fotvård, eq terapi och reconnective healing.

Hon har tidigare jobbat på inom spa som hudterapeut, och visste vad hon ville. Men vägen dit gick via en omväg.

– Jag var hos bankerna och sökte lån till mitt företag. En bank hade flera samtal med mig, och det gav mig hopp. Trots alla möten blev det till sist nej.

Exakt varför vet hon inte.

– Kanske är det för att jag är liten kvinna som är ganska mjuk. Kommer det in en stor man som med bestämd röst domderar om hur det ska vara tror jag det är lättare för honom att få lån.

Hennes lösning kom via Almi.

– Almi gick igenom min affärsplan, det var exakt samma jag visat för bankerna. De trodde på den och gav mig ett mikrolån på 100 000 kronor.

Lånet gjorde att hon kunde starta företaget i maj i fjol. I början låg det i Vä utanför Kristianstad. Nu har hon flyttat det in till staden för att komma närmare kunderna.

– Om jag inte fått lånet vet jag inte vad jag gjort. Kanske hittat något arbete, vad som helst som ingen annan ville ha, och försökt spara undan för att kunna öppna i framtiden.

Hon anser att staten borde ta fler chanser och just ordna mikrolån åt fler som vill starta företag. Det kan vara ett sätt att minska arbetslösheten.

– Det här är inget fattigt land, men man lägger pengar på många meningslösa saker. Men det är ändå småföretagarna som håller uppe ekonomin i landet. Då bör man ge fler chansen att bli småföretagare. Att låna ut 50 000 till 100 000 kronor till att starta fler småföretag tror jag skulle gynna svensk ekonomi.

Hon är inte ensam om funderingarna. I dagarna har Region Skåne släppt en ny rapport, där de just förordar mikrolån för att få ut framför allt fler invandrade kvinnor på arbetsmarknaden. I synnerhet gäller detta kvinnor som kommer från länder utanför Europa, där omkring 50 procent är arbetslösa.

Samtidigt har invandrare traditionellt sett haft en hög andel företagande. Men de generella stöd som funnits i Sverige har inte varit effektiva för dessa grupper.

I utredningen slår Region Skåne fast att det behövs startkapital, kunskaper och kontakter för att fler ska lyckas. Just med mikrolån (under 25 000 euro) stärks även självförtroendet. Detta då det inte är ett bidrag, utan ett lån som ska betalas tillbaka kan det ge egenmakt och viktiga psykologiska komponenter för att få energi att driva ett företag.

Fast Daniela Vorosciuc är inte helt säker på att just mikrolån är enda lösningen.

– Nu är det svårt att få starta-eget-bidrag, man ska ha varit långtids- arbetslös och gått igenom flera steg. Men det är kanske inte långtidsarbetslösa som är bäst lämpade att driva företag, om det kommer någon med idéer och initiativförmåga är det också viktigt.

– Det handlar om attityder, viljan, att tro på det man satsar på och att inte ge upp. Det är sådant som har gjort Oprah Winfrey till miljardär, trots att hon är svart och kvinna, och allt hon varit med om.

Taner Caliskan
Clifford Johansen
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.