Nyheter

Militären beredd på attack

Sveriges militär är väl förberedd på ett anfall från A/H1N1. Influensaviruset ska inte kunna slå några hål i vår beredskap. Eventuellt kan Försvarsmakten också hjälpa landstingen med vaccinering om det behövs.
Nyheter • Publicerad 5 september 2009
Foto: 

Redan i juli startade Försvarsmakten sin planering för att möta pandemihotet mot sina 17 000 anställda.

- Varje förband har gjort inventering och prioritering, säger överste Claes Meijer, chef för enheten försvarsmedicin.

Hur de prioriteringarna över nyckelpersoner ser ut är beslut som militären behåller för sig själv. Om till exempel en Gripenpilot ska vaccineras före en datatekniker är hemligt. Målet är att ingen vital operativ verksamhet ska kunna drabbas om svininfluensan går till attack.

Men självklart är de medicinska riskgrupperna prioriterade.

- Vi följer naturligtvis Socialstyrelsens riktlinjer och det innebär att till exempel hjärt- lungsjuka, de som har immunologiska sjukdomar och gravida i första hand får vaccin tillsammans med sjukvårdspersonalen, säger Claes Meijer.

När vaccinet kommer ska Försvarsmakten vaccinera sina anställda och värnpliktiga med egen personal och behöver alltså inte använda sig av landstingens resurser. Eventuellt kan man kanske hjälpa landstingen att vaccinera civilister.

- Vi har inte gjort några beräkningar på det men får vi en förfrågan så ska vi överväga det. Det kan finnas möjlighet på vissa orter, säger överste Meijer.

Om många personer inom Försvarsmakten ändå skulle insjukna samtidigt har insatschefen, generallöjtnant Anders Lindström, gjort en prioritering av hur verksamheten ska klaras inom hela myndigheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.