Annons
Nyheter

Minst sex döda i stormen – 400000 saknar el

Minst sex personer omkom, över 400000 hushåll blev utan ström och 200000 utan telefon när stormovädret med orkanbyar slog till mot Sverige.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2005

Kärnkraftverken Ringhals och Barsebäck slogs ut till följd av stormen. Tågtrafiken lamslogs, färjeturer ställdes in och flygplatser stängdes.

När orkanbyarna drog fram var det livsfarligt att vistas ute, träd föll som käglor och tak slets loss.

Annons

I Skåne omkom två personer när de i sina bilar träffades av fallande träd. Den ena olyckan inträffade i Höör, den andra i närheten av Sturup. På en gård utanför Skurup avled en man i 50-årsåldern efter att ha hamnat under några halmbalar i den hårda blåsten.

I Småland dödades tre män då de höll på att röja vägen. Två av dem träffades av nedfallande träd medan den tredje blev påkörd under röjningsarbetet. Dödsolyckorna inträffade i trakterna av Vimmerby och Lessebo respektive Eke nordost om Växjö. Utöver dödsoffren har flera personer skadats. Räddningstjänsten hade under flera timmar svårt att ta sig fram på grund av kullfallna träd. En flicka fick skallskador sedan ett träd fallit över familjens bil i Värnamotrakten. Två brandmän fick föras till sjukhus sedan de skadats vid en räddningsinsats utanför Tingsryd.

I stora delar av Småland rådde kaos i trafiken under natten och mängder av människor satt fast sedan de spärrats in mellan nedfallna träd. Mellan Gemla och Alvesta satt ett 30-tal personer fast i en buss i tolv timmar sedan sju träd fallit över bussen.

– Det ser ut som ett krig. Hela Järnvägsparken är full av nerblåsta träd, sade Ljungbybon Jan-Olof Bengtsson till TT efter en rekognoseringstur som dock hindrades av nedfallna träd på många ställen.

På söndagsmorgonen var enligt Vägverket alla Europavägar, riksvägar och större länsvägar framkomliga. Mindre vägar kan vara helt eller delvis blockerade i flera dagar och röjningsarbetet kommer att pågå i flera veckor. Ännu vid lunchtid var 395000 elkunder hos de största elbolagen utan ström. Det gällde 212000 abonnenter hos Sydkraft, 121000 hos Vattenfall och 62000 hos Fortum.

De drabbade finns på många håll i Götaland och delar av Svealand. Kraftbolagen kunde inleda intensiva insatser först när de livsfarliga vindarna bedarrat något. Flera bolag undersöker ledningsnätet med helikopter. Det värst utsatta företaget Sydkraft har skickat två Herculesplan från Sundsvall med reparationsstyrkor.

– Under dagen kommer många att få tillbaka strömmen men tyvärr kommer många att få vänta ännu längre, säger Jan Erik Olsson, informationschef på Sydkraft Nät.

Övriga kraftbolag räknar också med långvariga strömavbrott, främst på landsbygden. Omkring 200000 telefonkunder kunde på söndagsförmiddagen inte använda det fasta telenätet eftersom många telestationer har drabbats av strömavbrott. Telebolagens personal har haft svårt att komma fram till stationerna för att starta reservkraftsaggregat. Även mobilnätet är drabbat av svåra störningar hos samtliga operatörer, främst på landsbygden.

Enligt SMHI hade den kraftigaste stormen vid lunchtid dragit in över Finland där man fått problem med vattenståndet. Vindarna ökade och blev hårda även bort mot Baltikum.

Vinden började dämpas i Sverige men det blåste en hel del vid Norrlandskusten som dessutom hade problem med snö. (TT)

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons