Nyheter

Mormors Skåne finns nu på Internet

De var tänkta att bilda underlag för Sveriges första ekonomiska karta. Flygbilder började därför att tas av Skåne 1939. Men andra världskriget kom emellan och flygfotograferingen fullföljdes inte förrän 1945-1947. Men ändå lades projektet ner.
Nyheter • Publicerad 19 september 2002

Någon ekonomisk karta blev det inte då. Nu har bilderna istället blivit en ovärderlig kulturskatt. Tack vare GIS-Centrum på Sölvegatan 10 i Lund finns nu hela Skåne utlagt på Internet -  precis som det såg ut för cirka 60 år sedan. En guldgruva för forskare - och alla andra intresserade. Hur såg mitt föräldrahem ut? Hur bodde mina farföräldrar? Hur såg vårt nuvarande hus ut i början av 1940-talet? Möjligheten till en riktig nostalgitripp finns på internetadressen www.giscentrum.lu.se. Där finns hela Skåne bevarat som det såg ut under 1930- och 40-talen, alltså för cirka 60 år sedan. Skånes kustområden fotograferades 1939 och resterande inland under åren 1945-1947. - Negativen är tagna från 4600 meters höjd och är i storleken 23 x 23 cm, eller rättare sagt var. De finns nämligen inte kvar. De förstördes efter att man gjort positiva bilder av dem, berättar docent Petter Pilesjö, som leder kartprojektet vid GIS-Centrum i Lund.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.