Nyheter

Närpolisen i Tomelilla är fortfarande underbemannad

Det saknas fortfarande 200 poliser och lika många civilanställda i Skåne. För Tomelillas del, betyder det fortsatt underbemanning för närpolisen.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2002

-?Vi har fyra närpolistjänster här, säger Anders Sahlin, närpolischef. Tre anställda är sjukskrivna och en är kommenderad till annan enhet. Och som läget är nu får vi inga ersättare. Istället samverkar vi med Ystad och får alltså hjälp därifrån. Riksdagsledamot Maud Ekendahl (m) som sitter med i justitieutskottet som är ansvariga för polisfrågor har inbjudit Anders Sahlin, Bengt Håkansson från polisföreningen, politiker och nämndeman Margith Svensson (m) och kommunalrådet John Johansson (m) för att informera om polissituationen i Sydöstra Skåne. Eftersom hon också är ute i en personvalskampanj har hon tagit fram en egen rapport om det aktuella läget. Men siffrorna har inte ändrats sedan hon besökte Tomelilla för ett år sedan. Och de kommer inte heller som någon överraskning för varken Anders Sahlin eller Bengt Håkansson. -?Vi vet att vi under ett par år framåt skulle behöva nyrekrytera 1?000 poliser per år i landet för att uppehålla en rimlig nivå, säger Bengt Håkansson. Och för att kunna göra det behövs fler utbildningsplatser. Idag är de bara 750. -?Vi behöver en fjärde skola och det snabbt som ögat, säger Maud Ekendahl. Och personligen vill jag lägga den i Hässleholm. -?Dessutom vill jag införa Umeåmodellen, det vill säga att även chefer och mellanchefer har schemalagd tjänst ute på fältet var sjätte vecka fredag och lördag. I Umeå är de mycket nöjda med detta som bland annat resulterat i att cheferna fått bättre förståelse för närpolisernas arbete. -?Tanken är ju god, säger Bengt Håkansson. Och det är möjligt att cheferna får en bättre verklighetsanknytning och inblick i det jobb vi gör. Som exempel kan jag säga att vi i Simrishamn bjudit in polismästare Eva Årestad- Radner till oss för att under en period köra en av våra bilar. Närpolischefen i Tomelilla tillhör de som redan är ute på fältet. -?Jag är väl pionjär i så fall, säger Sahlin som tycker att Umeåmodellen verkar intressant. -?Ett sätt att avlasta polisen vore kanske att försöka förstärka på assistentsidan, säger John Johansson. -?Det gör vi också här i Tomelilla, säger Anders Sahlin. Maud Ekendahl är missnöjd med att antalet uppklarade brott blir allt färre år från år. -?1980 klarades 41 procent av brotten upp. Idag är det bara 26 procent, säger Maud Ekendahl. Mycket av det som anmäls måste avskrivas på grund av bristande resurser. -?Och tyvärr är det allmänheten som drabbas, säger Bengt Håkansson. En annan undersökning i Ekendahls rapport visar att bara 25 procent av 243 tillfrågade närpoliser anser att de kan fullfölja närpolisens uppdrag.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.