Nyheter

Ny vägskylt varnar för vildsvin

Skåne har fått sin första varningsskylt för vildsvin, men fler kan komma att sättas upp. Skylten sattes upp på väg 2056 norr om Fjälkestad i förra veckan.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2007
Ny skylt varnar för vildsvin norr om Fjälkestad. BILD: LASSE OTTOSSON
Ny skylt varnar för vildsvin norr om Fjälkestad. BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 

- Vi håller på att göra en översyn av alla viltskyltar i Skåne tillsammans med Jägareförbundet, för att se var de ska placeras och vilka som eventuellt ska tas bort, säger Bodil Werkström på Vägverket.

Vildsvinsskylten kom i samband med den nya vägmärkesförordningen som trädde i kraft den 1 juni i år.

- Hittills har vi bara satt upp en skylt, eftersom det var lite akut. På två månader har det varit 14 vildsvinsolyckor på just den sträckan, berättar hon.

Kollegan Monica Frank meddelar att Vägverket inte har någon omfattande statistik över viltolyckor, eftersom man bara för statistik över olyckor med personskador.

- Även om plåtskadorna kan bli stora, leder vildsvinsolyckorna sällan till personskador, som olyckorna med större djur gör. Och här nere har vi inte så mycket älg som norrut, i till exempel Småland. Där ser det värre ut, förklarar hon.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.