Nyheter

Nya kustbevakare till Höllviken och Simrishamn

Kustbevakningen i Sverige ömsar skinn. Pensionsavgångarna har nu nått Skåne och innan 2007 är slut ska fem nya kustbevakare börja tjänstgöra i Simrishamn, Höllviken och Helsingborg.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2007
KBV 202 med Simrishamn som hemmahamn. Här vid kajen i Trelleborg. BILD: CLAES NYBERG
KBV 202 med Simrishamn som hemmahamn. Här vid kajen i Trelleborg. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

– Vi räknar med ytterligare 12 nya kustbevakare till vår södra region under 2008, säger Sven Bergqvist, stabschef på Kustbevakningens södra region.

De fem nya kustbevakarna som ska ersätta de 40-talister som börjar gå i pension utbildas just nu och beräknas utplaceras i Skåne under hösten. Rent praktiskt påbörjas tjänstgöringen under juni och juli då de nybakade kustbevakarna utför sin praktik på tjänstgöringsorterna. Tre placeras i Helsingborg och de övriga två placeras i Simrishamn respektive Höllviken.

Kustbevakningen kommer också successivt att utrustas med tre nya större fartyg. De nya fartygen är avsedda för Göteborg, Gotland och Karlskrona. Genom en rokad förstärks Kustbevakningen i Helsingborg därför något när ett av de äldre, men större fartygen, placeras där.

I Simrishamn och Höllviken behåller man de fartyg man har. Vilket motsvarar Kbv 202 – ett kombinationsfartyg för miljöövervakning och oljebekämpning i Simrishamn – samt det något mindre övervakningsfartyget KBV 286 i Höllviken.

Inom den regionala stabsledningen på Kustbevakningen konstaterar man att de 55 kustbevakare som i tjänstgör runt de skånska kusterna inte ska bli fler. Åtminstone inte inom de närmaste åren. Däremot kommer de nya fartygen som är under tillverkning att kräva större besättning.

– Det kan bli så. Fartygen behöver sannolikt 14 besättningsmedlemmar mot de nio de äldre fartygen har i dag, säger Sven Bergqvist.

Under några år framöver kommer i genomsnitt mellan fem och sex kustbevakare årligen att gå i pension. Så sent som i början av februari i år hade 3 800 personer, varav 20 procent kvinnor, sökt till de 50 aspirantplatser som Kustbevakningen utlyst för utbildning och tjänstgöring 2008.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.