Nyheter

Oenighet om flytande flyktingbostäder

Migrationsminister Jan O Karlsson och Migrationsverket är djupt oense om hur den akuta bristen på asylbostäder ska lösas. Myndigheten har långt gångna planer på att ta till flytande bostadsplattformar - en lösning som ministern inte ens vill höra talas om.
Nyheter • Publicerad 1 december 2002

- Hur vi löser problemet har ministern inte ett dugg med att göra, säger Anders Westerberg, ställföreträdande generaldirektör för Migrationsverket. Strömmen av flyktingar som söker asyl i Sverige har ökat kraftigt på senare tid och jakten på bostäder blir allt mer desperat. Före årsskiftet måste Migrationsverket ha skakat fram 2 000 nya platser. - Vi kommer att fatta beslut om detta på eget ansvar. Vi vill helst lösa frågan med lediga lägenheter men går inte det måste vi hitta så bra ersättningar som möjligt, säger Westerberg till TT. Som en nödlösning vill myndigheten lägga flytande bostadsplattformar i en eller flera av landets kommuner. Förhandlingar pågår med Gotland, Uddevalla och Oskarshamn. I början av den kommande veckan ska Migrationsverket bestämma sig - och blir det ett ja är det bråttom. Minst en bostadsplattform ska i så fall stå klar för att ta emot flyktingar före jul. Men samtidigt deklarerar Jan O Karlsson att han inte vill se några flytande flyktingbostäder längs landets kuster. I veckan deltog han tillsammans med integrationsminister Mona Sahlin i överläggningar med Migrationsverket och Integrationsverket om hur den allt mer prekära situationen ska lösas. Och själv vill Jan O Karlsson att lediga lägenheter i Norrland ska användas. Dessutom tror han på att fortsatta överläggningar med landets kommuner ska ge resultat. - Läget är akut och mycket allvarligt men vi måste klara det utan att ta till så drastiska åtgärder som bostadsplattformar. Vi måste tänka långsiktigt och hitta sådana boendeformer som kan leda till integration, säger Jan O Karlsson till TT. På samma gång hävdar ministern att han har förståelse för Migrationsverkets argument mot att skicka de asylsökande till Norrland. Myndighetens dilemma består i att det inte finns någon personal i norr som kan ta hand om asylprövningen. De som i dag jobbar med den typen av ärenden finns i södra och mellersta Sverige. Och Anders Westerberg har svårt att dölja sin irritation över Jan O Karlssons utspel. Ministern ska tillsammans med riksdagen lägga ramarna för Migrationsverkets arbete men sedan är det myndigheten som tillämpar lagstiftningen och utför besluten, påpekar han. - Statliga myndigheter är självständiga. Om ministern går in i det läget och säger vilka beslut vi ska fatta - då är det ministerstyre och det är inte accepterat i svensk politisk förvaltning, dundrar han.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.