Annons
Nyheter

Oförsäkrade stift fick ekonomisk stormsmäll

Svenska kyrkan fick en ekonomisk smäll av stormen den 8 januari. Skog för enorma belopp förstördes. Två stift som drabbades saknade försäkring. Göteborgs stift sade upp sin för bara två år sedan.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2005

– Kanske inte så bra timing, konstaterar Ulf Lidengren, stiftsskogvaktare för stiftets södra del, där stormen härjade värst.

Förlusterna i syd kan bli runt 45 miljoner kronor, uppger TV4 Halland.

Annons

– I södra delen har ungefär 300000 kubikmeter skog fällts, säger Lidengren till TT.

Det motsvarar 7500 timmerbilar med släp. Eller fem vanliga årsavverkningar.

Arbetet att röja upp och ställa i ordning kommer att ta tid, men Lidengren är ändå ganska optimistisk.

– Kanske kan vi vara klara till älgjakten, i oktober-november, gissar han. Även Lunds stift saknar försäkring för stormskador på skogen. Precis som många andra svenska skogsägare, enligt Kyrkans Tidning.

– I norra Blekinge och norra Skåne är i stort sett alla våra skogsbestånd skadade, säger Tryggve Persson, skogsförvaltare i Lunds stift.

Han räknar med fel färg på verksamhetssiffrorna 2005 och tror att även 2006 kan bli ekonomiskt besvärligt. Två årsavverkningar, eller drygt 100000 kubikmeter, föll för vinden.

– Vi har försäkring för brand och snö och jag tror att en stormförsäkring skulle täckt ganska lite av de förluster vi nu gör, säger han.

Han hänvisar bland annat till att försäkringen inte skulle ha täckt fallande virkespriser. Kostnaderna för en stormförsäkring är annars inte så stor, oftast mellan fyra och tio kronor per hektar och en snittsiffra på sju kronor per hektar. 500–600 hektar skog motsvarar vad en vanlig bilförsäkring kostar.

Växjö stift drabbades värst, men där var man ordentligt försäkrad.

– Här föll 1,2 miljoner kubikmeter, säger Claes-Göran Johansson, stiftsjägmästare. Det motsvarar ungefär sex årsproduktioner.

Annons

Var kostnaderna till slut hamnar tycker han är svårt att säga. Ingen vet än var marknadspriserna kommer att hamna. Det blir också ökade kostnader för avverkning, röjning och transporter nu när det är riv och slit kring varje tänkbar maskin. Linköpings stift och Skara stift har båda också drabbats av stormen, men har precis som de flesta andra försäkrat sig mot stormskador.

För Linköpings del är 20 miljoner kronor en försiktigt satt prislapp på skadorna.

De ekonomiska återverkningarna på kyrkans verksamhet är ganska liten. Inkomsterna från skogen är del av prästlönetillgångarna, vilka trots namnet går till annan kyrklig verksamhet än just prästlönerna.

Samtliga församlingars intäkter beräknas till cirka 14 miljarder kronor och av den summan utgör bidraget från prästlönetillgångarna två procent. (TT)

Christer Jönsson

Göteborg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons