Annons
Nyheter

Ökat kommunalt intresse av erosionsskador

Intresset för att motverka erosionsskador ökar bland de svenska kommunerna. Något som framgår av att antalet medlemmar i organisationen Erosionsskadecentrum tredubblats sedan starten 1994.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2008
Intresset för att motverka erosionsskador ökar bland de svenska kommunerna. På bilden syns erosionsskador vid Hagestads naturreservat där stora delar av stranden försvunnit. Arkivbild: Thorsten Persson
Intresset för att motverka erosionsskador ökar bland de svenska kommunerna. På bilden syns erosionsskador vid Hagestads naturreservat där stora delar av stranden försvunnit. Arkivbild: Thorsten PerssonFoto: 

- Det har skett en markant förändring. Engagemanget ökar allt mer. Speciellt sen klimatfrågan kom in på dagordningen. Vissa kommuner som inte jobbade så mycket med dessa frågor gör det i dag, säger Erling Alm, nyligen omvald till ordförande för Erosionsskadecentrum.

Engagemanget mot havets eviga rullande mot stränderna och dess tullande på stränderna har gjort att allt fler kommuner i dag tar med havets återverkning i samband med att översiktsplanerna tas fram. Det gäller exempelvis Ölandskommunen Mörbylånga - en av medlemmarna i Erosionsskadecentrum. Med delar av kommunen under havsnivå satsar exempelvis Kristianstad mycket på att stoppa de skador som förknippas med erosionen. Trelleborgs kommun tillhör de kommunern som bedriver en aktiv kamp mot erosionen. Bland annat utbildades samtliga anställda inom kommunen i erosionsfrågor under 2007.

Annons

Som det nu ser ut landar ansvaret för erosionen i huvudsak på markägaren och för ett detaljplanlagt område - på kommunen. Får Erling Alm som han vill görs lagen om och blir tydligare i ansvarsdelen än vad som är fallet i dag.

- Vi ser gärna att staten är engagerad. Sverige ligger efter här. Utomlands är staten mer drivande. Det är också viktigt att kompetensen när det gäller erosionens effekter finns samlad på ett ställe, säger Erling Alm.

Alm räknar här också med att de förslag som klimat- och sårbarhetsutredningen lägger fram kommer att behandla en förändrad och tydligare lagstifning på området. - Vi har varit engagerade i klimat- och sårbarhetsutredningen. Vi driver tillsammans med Statens geotekniska institut (SGI) ett projekt som handlar om hållbar kustförvaltning för att omsätta teori till praktiska saker som kommunerna kan ha nytta av, säger Erling Alm.

Erosionsskadecentrum startade 1994 med sju kommuner. 14 år senare har antalet intresserade kommuner vuxit till 21 kommuner. Organisationen har knutit till sig forskningskompetens i form av ett ingenjörsvetenskapligt råd. Genom att samla kompetensen hoppas man hitta en miljöanpassad teknik och olika alternativ som kan bidra i kommunernas kamp mot naturen.

Någon enhetlig lösning på erosionen finns inte ännu framtagen. Däremot arbetar kommunerna med olika projekt för att minska skadorna av havserosionen. Vellinge kommun försöker minska skadorna med hjälp av tång och Ystads kommun gör inom kort försök med en typ av vågbrytare.

- Det återstår en del formalia, men vi har länsstyrelsens och SGI:s uppbackning och vi räknar med att kunna komma igång med försök utanför Sandskogen under våren. Det är ett konstgjort rev som från början är avsett för att skapa mer fisk, djur och växter som vi nu testar som erosionsskydd, säger Alm.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons