Nyheter

Oklart om bärgning av drunknad

Svensk räddningstjänst och Kustbevakning har avböjt att bärga den 40-årige danske dykare som hittades drunknad utanför Trelleborg i helgen.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2002

- De anser sig inte ha rätt utrustning. Nu diskuterar vi med marinen som eventuellt kan gå ner till vraket med röjdykare, säger Mats Hammar, inre befäl vid polisen i Ystad. Det var alltså på söndagskvällen som 40-årinnge hittades död i vraket Bonita utanför Trelleborg. Mannen hade klämts fast under en dykning. Då hade ett stort räddningspådrag letat efter honom i fyra timmar. Mannen var enligt polisen en rutinerad dykare med tolv års erfarenhet och minst 600 dyk. Han dök ner till Bonita som ligger på mellan 30-40 meters djup vid 14-tiden. Tillsammans med en annan dykare simmade han in i vraket. Troligen blev det så dålig sikt inne i vraket att mannen inte hittade ut, enligt polisen. Han kom ifrån kamraten som steg upp ensam för att hämta hjälp. Den danska dykargruppen försökte själva hitta 40-åringen innan de larmade sjöräddningscentralen. Dykarna togs om hand av en krisgrupp i Danmark. På grund av djupet kommer polisen troligen att anlita en privat dykfirma för att bärga mannens kropp. I sökandet efter dykaren deltog flygplan från Kusbevakningen, sjöräddningssällskapen i Trelleborg och Ystad, en lotsbåt från Trelleborg, marinens båt HMS Dalarö och försvarets helikopter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.