Nyheter

Ökningen i sjukvårdsbudget har bromsats

Budgetunderskottet i Region Skåne är fortfarande närmare 1,8 miljarder kronor, även om kostnadsökningen nu verkar ha bromsats. - Den går svagt nedåt, men den måste fortsätta minska, säger regionstyrelsens ordförande Carl Sonesson (m).
Nyheter • Publicerad 26 september 2002

I mars låg nettokostnadsökningen på 14,8 procent. I augusti hade den sjunkit till 11,8 procent. Även ökningen av antalet anställda har dämpats. Den 26 november ska Region Skåne fatta beslut om hur hög skatten ska vara från och med 2003. Socialdemokraterna har lovat en skattehöjning på en krona, men det räcker inte för att jämna ut hela underskottet. Enligt Region Skånes egna beräkningar skulle en kronas höjning motsvara närmare 1,6 miljarder, men samtidigt beräknas underskottet bli 2,2 miljarder nästa år. På grund av valet och den pågående regeringsbildning är det fortfarande oklart hur stort statsbidraget kommer att bli nästa år. Regionrådet Henrik Hammar (m) befarar att statsbidraget kan minska med så mycket som 200 miljoner kronor. Han oroar sig också för att läkemedelskostnaderna som successivt flyttas över från staten till landstingen/Region Skåne ökat med 10,3 procent och att likamedelsreformen ännu inte gett resultat. - Det behövs mycket mer än likamedel, kanske inte så mycket diktat som dialog, säger han. Den borgerliga fyrklövern har nu lämnat över budgetarbetet till den nya socialdemokratiska ledningen även om de formellt inte tar över förrän den 1 november. Den 22 november kommer den nya regionstyrelsen att diskutera det konkreta innehållet i budgeten i ett extrainsatt sammanträde. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.