Nyheter

Okunskap hot mot studenters rättssäkerhet

Hälften av de anställda vid landets universitet och högskolor upplever att de har bristande kunskap om de lagar och regler som reglerar högskoleverksamheten. Detta kan vara ett hot mot studenternas rättssäkerhet, uppger Högskoleverket.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2002

En enkätundersökning som skickats ut till 4 400 anställda vid universiteten och högskolorna runtom i landet, visar att kunskapsnivån är låg när det gäller de grundläggande lagar som styr högskolesektorn. - Det ligger i vår uppgift att speciellt bevaka studenternas rättssäkerhet, säger Lennart Ståhle på Högskoleverket. Han är just nu i slutskedet med att sammanställa undersökningen. - Vi har ett stigande antal anmälningar och förfrågningar från studenter, säger Lennart Ståhle. Det var därför som Högskoleverket valde att genomföra enkätundersökningen. Hot mot rättssäkerhet Resultatet är inte positivt. Hälften av alla tillfrågade uppger att de har dåliga eller mycket dåliga kunskaper om högskolelagen. När det gäller högskoleförordningen är siffran 48 procent. Sämst är kunskaperna om förvaltningslagen. Hela 58 procent uppger att de har dåliga eller mycket dåliga kunskaper om den lagen. Förvaltningslagen reglerar många situationer som de anställda hamnar i dagligen. Därför är det mycket olyckligt att kunskapen om den är så låg, uppger Högskoleverket. I de fall där det inte finns goda rutiner när det gäller ärenden som regleras av de olika lagarna, riskerar den bristfälliga kunskapen att hota studenternas rättssäkerhet. Enligt undersökningen är professorerna de som bedömer sina kunskaper högst. Doktoranderna är de som bedömer sig ha lägst kunskap. Däremellan finns lektorer, adjunkter och administrativ personal. - Det är viktigt att komma ihåg att undersökningen bygger på deras egna omdömen om sig själva, säger Lennart Ståhle. Utbildning hjälper Undersökningen visar också att de som gått kurser om lagarna bedömer sin egen kunskap väsentligt högre än de som inte utbildats. Det visar att det inte krävs stora insatser för att öka kunskapsnivån väsentligt bland de högre läroverkens personal. Något som enligt Högskoleverket är nödvändigt för att stärka studenternas rättssäkerhet. Fotnot: Jimmy Vulovic jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.