Nyheter

Oljebekämpningen utanför sydkusten avbruten

(Uppdaterad 11.07). Oljebekämpningen av de två oljebälten som upptäcktes utanför sydkusten i går avbröts innan de hunnit komma i gång.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2002

- Oljan verkar vara utspädd med något slags lösningsmedel och vill inte fastna på miljöfartygets borstar, säger man på Kustbevakningen. Det var på onsdagskvällen som två oljeutsläpp upptäcktes i havet utanför den skånska sydkusten. Utsläppet utanför Ystad uppskattades till tio kubikmeter. Det större utsläppet söder om Ystad upptäcktes några timmar efter att larmet gått om ett mindre oljebälte utanför Falsterbo. När räddningstjänst och Kusbevakning kom till platsen var oljan i det närmaste upplöst beroende på kemiska tillsatser som snabbt bryter ner oljan. Något som också gör det svårare för myndigheterna att spår och koppla utsläppet till det fartyg som gjort sig skyldig till miljöbrottet. Utsläppet utanför Ystad upptäcktes av en fiskebåt från Simrishamn. Kustbevakningen flygspanade redan utanför Falsterbo, och kunde ganska snabbt konstatera att utsläppet låg 15 distansminuter, cirka tre mil, söder om Ystad. Utsläppet var inledningsvis sex kilometer långt och tre kilometer brett. Kustbevakningen har två miljöskyddsfartyg från Kalmar respektive Stockholm på väg till södra Östersjön. Dessa når fram till platsen under torsdagsdygnet. - Vi kan inte använda alla våra resurser. Ett handelsfartyg som sedan i fredags står på grund i Flintrännan strax norr om Öresundsbron kräver viss beredskap. De två utsläppen utanför sydkusten skulle kunna ha ett samband eftersom oljan enligt de första bedömningarna är av samma beskaffenhet. - Om de kommer från samma fartyg är ändå för tidigt att utala sig om, säger Martin Lindved. Enligt TT kommer Kustbevakningen att göra en utredning kring de två utsläppen som via polisen i Ystad skickas till länskriminalens utredare i Malmö för vidare befordran till en särskild miljöåklagare.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.