Annons
Nyheter

Olsson binds också till det andra mordet

Efter ett långdraget analysarbete kan nu den morddömde Ulf Olsson knytas med DNA också till det andra mordoffret, 26-åriga Jannica Ekblad. Analyser visar entydigt att det är sperma från Ulf Olsson som hittats hos henne.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2005

Chefsåklagare Pär Andersson har nyligen fått beskedet muntligt från det brittiska laboratorium som länge arbetat med DNA-analysen. Sannolikheten för att sperman skulle komma från någon annan är lika låg som när det gällde spermafyndet från tioåriga Helén Nilsson, det vill säga omkring en på 40 miljoner, rapporterar Sveriges Radio Malmö.

– Det kan betraktas som helt säkert, säger Pär Andersson till TT.

Annons

Givetvis kommer han att använda det nya DNA-beviset i rättegången i hovrätten i Malmö som börjar den 27 maj. Troligen kommer någon av experterna från det brittiska laboratoriet att kallas som vittne.

Ulf Olsson har hela tiden förnekat att han alls träffat Jannica Ekblad, trots att blod från henne hittats i hans stuga. Genom DNA-svaret på sperman från hennes kropp kan åklagaren nu definitivt belägga sambandet mellan dem. Sedan tidigare har Pär Andersson samma bevis på kontakten mellan Ulf Olsson och Helén Nilsson.

Försvaret kommer också att kalla ett nytt vittne till prövningen i hovrätten. Det är en man som bodde i Hörby 1989 och tror sig ha sett en man som tvingade in Helén Nilsson i en bil. Bilen var av en sort som inte kan knytas till Ulf Olsson och mannen hade inte heller ett utseende som påminde om honom.

Olssons försvarsadvokat Sven Jernryd vill på det här sättet styrka sin teori om flera gärningsmän. Han bedömer vittnet som trovärdigt och anser att det han säger delvis stöds av uppgifter som förekommit tidigare i utredningen. Enligt Kvällsposten har vittnet sagt att han nu vill "lätta sitt samvete", och Jernryd tycker att det finns en trovärdig förklaring till att han inte berättat tidigare.

– Han ville inte bli inblandad och var rädd att själv bli misstänkt. Han levde ensam i Hörby och stämningen var sådan att alla misstänkte alla, säger Jernryd. (TT)

Peter Palmkvist

Lund
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons