Annons
Nyheter

Oro över smitta från fästingar

Många har i sommar valt att vaccinera sig mot fästingviruset TBE. Viruset som sprids med fästingar och ger upphov till den mycket ovanliga sjukdomen TBE har gjort många i kommunen oroliga. Men smittskyddsläkare Rolf Alsterlund lugnar.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2002

Med anledning av uppmärksamheten de fyra fall av TBE som påträffats i nordöstra Skåne fick i slutet av maj har trycket på vaccinationsmottagningarna ökat rejält. Det handlade då om fyra peroner som drabbats av TBE och tre av de insjuknade ska ha blivit smittade av fästingar från området kring Immeln. - Det är oehört många fler i sommar än vanligt som har valt att vaccinera sig, säger smittskyddsläkare Rolf Alsterlund på infektionsmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad till Kristianstadsbladet. Totalt har hittills drygt 300 personer i sommar kommit för vaccinera sig. Vid flera tillfällen har vi haft extra vaccinationsmottagning. Vårdcentralerna i kommunen har också märkt en kraftig ökning. Men Rolf Alsterlund ser ingen anledning till oro. - Mycket beror på den mediala uppmärksamhet TBE-viruset fick i början av sommaren. Folk blev oroliga och hörde av sig. Men vi talar om tre fall i fjol och endast ett i år. Det är väldigt få i en kommun som Kristianstads där det bor cirka 70 000 invånare. Men han medger ändå att det inte handlar om slumpfall. Vanligt med frågor - Sjukdomen har tidigare inte funnits här nere, och visst, vistas man mycket i skog och mark, jobbar i skogen eller orienterar mycket, är det vettigt att vaccinera sig. Men för gemene man som tar en promenad i skogen för att plocka bär eller svamp är det ingen fara. Det finns bara spekulationer om vad som gjort att fästingviruset brett ut sig från det som tidigare var klassat som riskområde; Stockholm med skärgården och ner längs kusten mot Kalmar. - Det kan beror på klimatförändringar med flera års milda vintrar och det kan handla om att värddjuren för fästningar ökar. Att fästingar oroar har också märkts på Sjukvårdsupplysningens telefoner. - De absolut vanligaste frågorna i sommar har handlat om fästingar, säger sjuksköterska Maria Lipnska på Region Skånes Sjukvårdsupplysning. - Vi tar emot uppåt tusen telefonsamtal varje dag. De flesta handlar om fästingbett. Hur man ska göra om man bara lyckats plocka bort halva fästingkroppen eller om man bör söka upp läkare trots att man själv lyckats plocka bort djuret. Oro över insektsbett Rådet oroliga människor får av Maria Lipniska är att tvätta rent såret med alsollösning eller klorhexidin och vara uppmärksam på eventuell rodnad. - Bildas det en ring kring såret större än en femkrona bör man vända sig till läkare. Det kan då finnas risk för borreliainfektion. Annat som oroar är insektsbett från getingar och bromsar. I det flesta fall uppmanas folk vända sig till närmaste distriktssköterska för att få en riktig bedömning vid eventuella svullnader. l Test: Louise Lindgreen louise.lindgreen@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons