Nyheter

Östersjön särskilt känsligt hav

(Uppdaterad 15.05). Östersjön blev på fredagen officiellt klassat som "särskilt känsligt havsområde" av FN:s sjöfartsorganisation, IMO.
Nyheter • Publicerad 2 april 2004

Klassningen innebär att det nu finns möjligheter att skärpa reglerna för oljetrafiken i Östersjön. - Det är en stor seger, säger Åsa Andersson på svenska Världsnaturfonden (WWF). Som väntat står dock Ryssland utanför beslutet, vilket innebär att de ryska territorialvattnen inte omfattas av klassningen. Även ryskregistrerade fartyg är undantagna - oavsett om de befinner sig inom andra länders territorialvatten eller inte. Den ryska attityden beklagas av miljöorganisationerna. - Det är inte så farligt just för Östersjön eftersom ryska skepp bara utgör en bråkdel av den totala trafiken, men tyvärr driver ryssarna den här linjen stenhårt i alla sammanhang. De motarbetar alla försök till miljöförbättringar, oavsett vilket havsområde det gäller, säger Dima Litvinov vid svenska Greenpeace. En av orsakerna till ryssarnas motstånd tros vara landets planer på en fortsatt expansion av oljeexporten genom Östersjön. Oljeindustrin ser alla försök till miljöförbättringar som ett hinder för verksamheten. Ändå tror de flesta bedömare att beslutet öppnar dörren för en fungerande kontroll av sjöfarten i Östersjön. Klassningen i sig innebär inget konkret skydd, men meningen är att de berörda länderna inom två år ska ha enats om ett fungerande regelverk som kan förebygga fortsatta utsläpp av olja eller andra föroreningar. Den svenska miljöministern Lena Sommestad säger i telefon från Peking i Kina att beslutet är mycket glädjande: - Det är en oerhörd framgång. Det är en tydlig markering till hela omvärlden att Östersjön är ett unikt ekosystem med stora naturvärden. Det innebär att klassningen i sig faktiskt ger ett ökat skydd. Sommestad är dock bekymrad över Rysslands motstånd. - Jag har förstått att ryssarna var väldigt upprörda över att förslaget gick igenom. Därför var det oerhört viktigt att alla de andra länderna stod eniga, säger hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.