Annons
Nyheter

Parlamentariker ska lyfta Öresundsfrågorna

Öresundsregionen har fått ett parlamentarisk nätverk. Tolv svenska och danska riksdags- och folketingsledamöter har beslutat att bilda Öresunds parlamentarikernätverk. Nätverket är dock informellt.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2005
Arkivbild: Ronnie Smith
Arkivbild: Ronnie SmithFoto: 

- Syftet är att göra något konkret åt barriär- och utvecklingsfrågor och skapa framåtriktade initiativ och ändra den lagstiftning som skapar problem. Det är viktigt att vi är effektiva. Öresundsregionen är Danmarks och Sveriges gemensamma chans att skapa en internationell metropol i tungviktsklassen", säger Ole Stavad (s) Stavad har tidigare som dansk näringslivsminister hade ansvaret för arbetet med Öresundsregionen 2001.

Förutom de tolv närvarande riksdags- och folketingsledamöterna har tolv andra givit klartecken om att delta i nätverket som fortsatt kommer att vara öppet för nya deltagare. Initiativ är tvärpolitiska och öppet för alla medlemmar av folketinget, riksdagen och Europaparlamentet som intresserar sig för utvecklingen av Öresundsregionen, Sverige och Danmark.

Annons

Kommunal- och regionpolitiker i Öresundsregionen har länge försökt att få upp Öresundsfrågorna på de nationella dagordningarna med begränsade framgångar. Nätverket påtar sig uppgiften att lyfta utvecklingen av Öresundsregionen till nationell nivå i riksdagen, folketinget och hos de två regeringarna.

Nätverket skall mötas två gånger om året. Utvalda att planera nästa möte till hösten är danska Gitte Lillelund Bech och den moderate riksdagsledamoten Peter Danielsson från Helsingborg.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons