Annons
Nyheter

Polisen föreslås få rätt att kolla misstänktas datortrafik

Polisen kan komma att få rätt att bugga datorer som används av misstänkta brottslingar. Saken diskuteras i den statliga beredning som sedan 2000 utreder hur polisarbetet kan bli effektivare.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2005

Beredningen för rättsväsendets utveckling (Bru) med förre Säpochefen Anders Eriksson i spetsen ska lägga fram sitt förslag före sommaren. Men det är långt ifrån klart hur slutförslaget kommer att se ut.

Vid sidan om datorbuggning diskuterar utredarna möjligheten att kartlägga all mobiltelefontrafik i ett visst område för att kunna fastställa om en misstänkt brottsling finns i området, rapporterar SVT:s Rapport.

Annons

Men den referensgrupp som finns knuten till beredningen har redan kritiserat förslagen som anses alltför integritetskränkande.

Ordföranden Anders Eriksson, numera generaldirektör på Kammarkollegiet, vill inte kommentera diskussionerna över huvud taget.

– Jag kan inte avslöja hur diskussionerna går. Vi har inte tagit ställning till någonting ännu, säger han till TT. Beredningens sekreterare Per Lagerud bekräftar dock för Sydsvenskan att utredarna har studerat det system med dataavläsning som efter terrorattackerna den 11 september 2001 får användas av dansk polis.

Till TT säger Lagerud:

– Dansk polis kan kartlägga en misstänkt persons datatrafik antingen genom att elektroniskt plantera en så kallad trojan i dataprogrammet eller genom ett fysiskt ingrepp i själva datorn.

Tanken är att datorbuggning ska få ske vid misstanke om grov brottslighet som normalt kan ge två års fängelse eller mer. Vid viss brottslighet skulle kravet vara lägre. För telefonövervakning gäller sedan oktober förra året i vissa fall gränsen sex månader.

– Det gäller misstänkt barnpornografibrott, narkotikasmuggling och andra narkotikabrott samt dataintrång, säger Per Lagerud.

Teleövervakning innebär enbart registrering av teletrafiken, inte avlyssning. Utredningen pekar på att terrorister, narkotikaligor och pedofilringar utnyttjar datorer i sina interna kontakter. Det är detta som polisen " eventuellt " ska kunna dra nytta av i framtiden. Men på köpet får spanarna ta del av privat e-post, arbetsmaterial och en persons chattvanor.

Att diskussionerna har läckt ut innan förslaget är klart kommer enligt Lagerud troligen inte att påverka själva förslagets utformning.

– Det har jag svårt att föreställa mig.

Annons

Justitieminister Thomas Bodström har avböjt att för TT kommentera saken. (TT)

Thomas Hamberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons