Nyheter

Radiosystemet Rakel för dyrt för landstingen

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2004

Det är för dyrt att ansluta kommuner och landsting till Rakel, det nya systemet för radiokommunikation. Staten borde bidra ekonomiskt för att så många som möjligt ska ansluta sig. Den sammanfattningen gör Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet tillsammans till näringsdepartementet.

Förbunden lämnar också förslag till hur den ekonomiska stimulansen kan se ut. Att staten omprioriterar mellan sina egna anslag i statsbudgeten är ett sätt, under förutsättning att man inte tar pengar från ett anslag som redan riktar sig till kommuner och landsting.

Ett annat förslag är att staten sänker nivån för räntan, vilket ger minskade kostnader för driften av Rakel.

Många användare som ansluter sig ger lägre avgifter. Krisberedskapsmyndigheten bör därför kunna få kompensation för eventuella förluster på avgiftssidan.

Förbunden påpekar att Rakel har skapats för att öka säkerheten vid höjd beredskap och i krig. Detta är ett statligt ansvar, och staten bör därför finansiera användarnas merkostnader, anser de.

Förbunden gillar inte systemets nuvarande begränsning till skydds- och säkerhetsmyndigheter, eftersom viktiga grupper för medborgarnas trygghet och säkerhet stängs ute.

Företrädare för förbunden vill gärna diskutera med regeringen hur omfattningen och utformningen av det ekonomiska stödet ska se ut.

Den första etappen av Rakel omfattar Skåne, Blekinge och Kalmar. Det bristande intresset därifrån har varit alarmerande.

Gunilla Ingels

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.