Nyheter

"Rättspsykiatrin bör involveras"

Nyheter • Publicerad 9 februari 2007

Att rättspyskiatrin inte finns med i de Miltonprojekt som pågår i södra Skåne förvånar regeringens nationelle psykiatrisamordnare, Anders Milton.

– Jag känner inte till de enskilda projekten i Skåne. Men generellt och allmänt sett bör rättspsykiatrin bli mer indragen med allmänpsykiatrins arbete. Det är helt enkelt bra om man samverkar mer över psykiatrins gränser än vad man gjort tidigare, säger han.

I ett delbetänkande med förslag till nationell psykiatrisamordning, som Anders Milton presenterade för socialdepartementet i november förra året, ska landstingens ansvar för häktade och dömda inom kriminalvården förtydligas. Det samma sägs gälla för kommunerna och deras ansvar för patienter som är på permission från psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård.

Förslaget syftar till att förbättra de psykiskt störda lagöverträdarnas hälsa och minska risken för att de återfaller i brott. Förslagen ställer delvis nya krav på personalen, nyrekrytering och fortbildning. Anders Milton menar att en attitydförändring måste till inom delar av vårdområdet.

– För att åstadskomma den nödvändiga utvecklingen som krävs inom rättspyskiatrin bör staten gå in med en medfinansiering. Staten bör skjuta till 300 miljoner kronor per år för utveckling och kvalitetshöjning, säger han.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.