Annons
Nyheter

Reepalu starkt kritisk mot Ask

Reepalu: Skottet träffade där mitt huvud hade varit om jag hade suttit vid skrivbordet
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2010
Ilmar Reepalu (S) och Beatrice Ask (M).
Ilmar Reepalu (S) och Beatrice Ask (M).Foto: 

Finanskommunalråd Ilmar Reepalu (S) angriper justitieminister Betatrice Ask (M) i två debattartiklar på lördagen.

På Dagens Nyheters debattsida skriver Ilmar Reepalu:

Annons

"Jag blir rasande när justitieministern säger i tidningen att det är 'förståeligt' att gängskjutningar sker i Malmö".

Justitieministern har tidigare i veckan sagt till Aftonbladet:

– Över tid har det varit ganska många skjutningar i Malmö. En del har varit kopplade till organiserad brottslighet och Malmö ligger nära den typen av trafik så det är förståeligt att det händer där. Sedan har man samma problem som finns i andra storstäder, jag är inte säker på att Malmö är unikt, men just nu är det där detta händer.

Ilmar Reepalu skriver i sin debattartikel att Malmöpolisen får för lite resurser: "Som om inte resursbristen var nog, ser vi organisationskonflikter mellan olika nivåer inom polisen, konflikter som påverkar verksamheten starkt negativt."

Reepalu är bekymrad över de insmugglade vapnen som hamnar på Malmös gator. Han hänvisar till statistik från Sveriges kriminaltekniska laboratorium: 97 procent av alla vapen som beslagtas i samband med brott är insmugglade. "Smuggelvägarna går via Polenfärjan och Öresundsbron. Men tullen tår maktlös och regeringen gör ingenting", skriver Reepalu.

Polisen och Malmö stad har tillsammans vädjat till regeringen om att höja straffen för innehav av illegala vapen, skriver Reepalu. "Men de lagskärpningsförslag justitieminister Beatrice Ask (M) hittills lagt fram riktar sig huvudsakligen mot legala vapen hos jägare och sportskyttar.

Reepalu avslutar debattartikeln med orden:

"Justitieministern bör ta sitt uppdrag på allvar eller avgå."

I debattartikeln i Sydsvenskan skriver Ilmar Reepalu personligt om hur hans känslor efter skottlossningen mot hans bostad för fem år sedan nu kommer tillbaka: "Skottet träffade där mitt huvud hade varit om jag hade suttit vid skrivbordet, som jag alltid gör på söndagsmorgnarna. Brottet är ännu olöst. Fast fem år har gått känner jag oron, som luftdraget från hålet i fönstret. Den oron är min privata. Men vi är många som nu känner en oro i Malmö."

I Sydsvenskan riktar Ilmar Reepalu kritik både mot regeringen och polisen när det gäller kampen mot gängkriminaliteten. "Varför får man fortsätta från gängens sida? Det är totalt oacceptabelt med en sådan flathet från regeringen och polisen."

Kommunen har ett stort ansvar för ungdomar som hamnat snett, skriver Reepalu. "Vi måste få över ungdomarna på rätt spår, utveckla en bra samverkan mellan polisen och mellan socialtjänst, skola, föräldrar och föreningsliv, sätta in ordentliga resurser för att ge ungdomarna alternativ och se till att ingen går ut skolan och hamnar i arbetslöshet."

Sara Riis Hasselskog
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons