Annons
Nyheter

Regeringen kritiseras för avtalsbrott

Landstingsförbundet kritiserar regeringen för att svika avtal genom att ta bort så kallade Dagmarpengar från landstingen. Dagmarpengarna är avsedda för strategiskt och nationellt utvecklingsarbete.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2002

185,8 miljoner kronor försvinner nästa år. Henrik Hammar, moderat regionråd i Skåne, och dessutom vice ordförande Landstingsförbundets styrelse, kallar det hyckleri att pengarna i budgetpropositionen dragits in. - I praktiken är det så att det regeringen satsar med ena handen drar man in på annat håll! Han säger också att de generella Dagmarpengarna som betalas ut till landstingen hela tiden blir mindre och mindre. Genom de indragna drygt 185 miljonerna nästa år försvinner pengar som var avsedda för bland annat om information kring organdonation. Svenskarna är dåliga på att tala om att de vill donera organ. De stora pengarna som försvinner var tänkta till att stärka patientens ställning. På det området förlorar landstingen tillsammans 100 miljoner kronor. Andra projekt som det inte kommer att finnas pengar till är bland annat patientinformation, läkemedelsinformation som inte är bunden till någon speciell producent, nationell sjukvårdsupplysning, folkhälsodata, IT-utveckling och nationellt kvalitetsregister. Roger Molin är biträdande chef på Landstingsförbundets avdelning för hälso- och sjukvårdspolitik. Han säger att eftersom Dagmar är en gemensam överenskommelse mellan staten och landstingen är det inte rimligt att den ena avtalsparten ensidigt och utan överläggningar tänker dra in resurserna. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons