Nyheter

Region Skåne anmäls för brister i mammografivård

Brister i den skånska bröstcancervården anses ha lett till att en äldre kvinna drabbats av cancer. Region Skånes mammografiverksamhet anmäls nu enligt Lex Maria.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2007

– Ja, vi tror att det är så. En kvinna har tidigare opererats för bröstcancer. Hon skulle kallats igen, men hon hamnade mellan stolarna och blev inte screenad igen. Hos henne har man konstaterat ett återfall, säger Mats Widerström, chefsläkare på röntgen i Ystad och den person som undertecknat Lex Maria-anmälan.

Matz Widerström har anmält ett fall där skadan med "all säkerhet" uppstått som ett resultat av att 100-tals kvinnor från Simrishamn och Tomelilla under ett par års tid inte rutinmässigt kallats till mammografiscreening. Det är en äldre kvinna som anses ha fått skador som kunde ha upptäckts och behandlats om de kallats till bröströntgen enligt de regler som gäller för svenska kvinnor.

Det var i samband med upphandlingen för driften av Simrishamns sjukhus som mammografin plockades bort från entreprenaden. Den screeningapparat som fanns i Simrishamn var skrotfärdig. Kvinnor som tidigare kallats till screening i Simrishamn skulle i stället kallas till Ystad.

Av detta blev ingenting. Ingen brydde sig om att kalla kvinnorna till bröströntgen. Dessutom tyckte sjukhuset i Ystad att kapaciteten saknades. Den ny utrustning som ansågs nödvändning har levererats först under 2007 till röntgenavdelningen i Ystad. Ansvaret för missen tycker Matz Widerström landar på ansvariga tjänstemän och på sjukvårdspolitikerna. – Man har inte gjort någon riskanalys och man har inte skrivit något uppdrag heller. Det har bara pratats. Plötsligt har man hamnat i en situation där ingen vet som vet vem som ska ta hand om kvinnorna under den tid det tar innan man blir klar i Ystad med de här byggnationerna, säger Matz Widerström.

Sjukvården är skyldig att vid blotta misstanken om att någon riskerar att skadas göra Lex Maria-anmälan till socialstyrelsen. Matz Widerström vill genom sin anmälan att ta reda på om Region Skåne brustit i sin hantering av mammografiscreeningen. Indirekt blir därmed mammografin genom ett enskilt cancerfall i Skåne ett ärende för socialstyrelsen.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.