Annons
Nyheter

Regionen får mindre pengar än Västra Götaland

Statliga pengar blir en morot i regionalt arbete Detta har motiverat kommuner och näringsliv att satsa mer pengar på regional utveckling i Västra Götaland än i Skåne, tror konsultföretaget Vasco advisers som jämfört de båda regionerna på uppdrag av Region Skånes revisorer.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2002

Västra Götaland beräknar att 75 miljoner kronor av budgeten för regional utveckling är statliga projektbidrag, medan summan för Region Skåne är 15 miljoner. Orsaken till den stora skillnaden är att delar av Västra Götaland är ett nationellt stödområde för särskilda företagsstöd. I de 15 miljoner som går till Region Skåne ingår dock inte statliga pengar med koppling till tillväxtavtalen. Dessutom fördelar Region Skåne till skillnad från Västra Götaland de statliga kulturpengarna. Västra Götaland har av tradition arbetat med EU-program och har en organisation uppbyggd kring det arbetet. Region Skåne har däremot inte någon enhet med entydigt ansvar för EU-finansieringsfrågor. Det gör att kommunföreträdare tycker det är svårt att veta vilka möjligheter som finns till EU-stöd. Över huvud taget skiljer de båda regionerna sig åt i synen på identitet och i samarbetet med kommunerna. Till skillnad från Västra Götaland arbetar Skåne utifrån en gemensam skånsk identitet och en strävan att se regionen som en helhet. Å andra sidan finns det motsättningar mellan exempelvis nordost och sydväst, vilket visar sig i Göingeupproret. Det tror konsulterna har hämmat arbetet med tillväxtavtalet. Informellt samarbete I Västra Götaland finns en tydligare uppdelning mellan delar av regionen och invånarna identifierar sig mer med den egna orten än regionen. Samtidigt har regionen en mer strukturerad organisation där kommunerna ingår. I Skåne är samarbetet med kommunerna mer informellt och nätverksbaserat. Företrädare för regionen och kommunerna träffas, men kommunerna ingår inte i några samarbetsorgan. I konsulternas intervjuer säger kommunföreträdarna att de inte känner att tillväxtavtalet berört den egna kommunen och några påpekar att näringslivet ser kommunerna som en viktigare partner än regionen. Konsulterna ger inga förslag till åtgärder utan rapporten förs vidare till regionstyrelsen. Text: Ingela Rutberg ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons