Annons
Nyheter

Rekordstor stöldliga sprängd

Polisen har sprängt den största stöldliga som härjat i Kristianstad. Tjuvgods i form av guld, lyxklockor och äkta mattor för över en miljon kronor har beslagtagits. Tre bröder sitter häktade.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2003

En stöldliga har under lång tid plågat villa- och lägenhetsägare både i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Halland. - Totalt kan det handla om att tjuvarna gjort inbrott i över hundra bostäder, förklarar kriminalinspektör Sven Roswall vid Kristianstadspolisen som håller i utredningen tillsammans med flera kolleger. Efter hand började uppgifter om ett par bilar, en Nissan och en Ford, utkristallisera sig. Två vittnesuppgifter visade sig vara speciellt värdefulla. Ett vittne i Fjälkinge hade sett en "skum bil" och noterat registreringsnumret. Ett annat vittne på Söder i centrala Kristianstad såg två "konstiga figurer" och undrade vad de höll på med. - Vi skall bowla, blev svaret. Något som detta vittne tyckte var konstigt eftersom bowlinghallen inte alls låg där. Därför skrev han upp registreringsnumret på männens bil. Dessa iakttagelser hamnade hos polisen. - Just att man skriver upp registreringsnummer på fordon är ofta mycket värdefullt för vårt spaningsarbete, konstaterar Sven Roswall. I det här fallet ledde vittnes-uppgifterna fram till tre bröder i Malmö som polisens spanare haft ögonen på sedan tidigare. Vid en samlad juridisk bedömning fick man grönt ljus att slå till mot trion. I torsdags greps männen i familjens villa i Malmö. Tillslaget blev mer lyckat än vad polismännen kunnat drömma om. Redan i villan hittades misstänkt stöldgods i form av guldvaror och andra dyrbara prydnadsföremål. Men det verkliga kapet gjordes i en av männens bilar. Där låg buntar med kvitton från Malmös pantbanker samt från guldhandlare. Det var bara att åka runt och samla in det misstänkta tjuvgodset. Bland det beslagtagna som nu ligger i polisens kassavalv finns exempelvis två Rolexklockor i guld med briljanter som värderas till 135000 kronor styck av Malmös ledande urspecialist Douglas Krook. Vidare ett massivt guldbälte vars "skrotvärde" av experter bedöms till 42000 kronor. Räknar man åt andra hållet, alltså vad bältet kostat att tillverka, hamnar man på över 150000 kronor. Vidare finns massor av guldringar, halsband och andra smycken i beslag. Liksom värdefulla porslinsföremål, mattor med mera. - Här finns misstänkt stöldgods för säkert en miljon kronor, säger Sven Roswall. Nu skall polisen via sina dataregister försöka para ihop allt beslagtaget gods med det som försvunnit vid en lång rad villa- och lägenhetsinbrott i södra Sverige. - Vi startar med att gå igenom det som stulits i Skåne. Sedan kopplas kolleger i Blekinge, Småland och Halland in. - Redan nu har vi dock hittat gods som går att härleda till inbrott i både Laholm och Blekinge liksom i Kristianstad, förklarar Sven Roswall och fortsätter: - Sannolikt är detta den största stöldhärva vi någonsin haft i Kristianstad. Text:Ulf Matson

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons