Nyheter

Rökförbud inget problem för krogarna

Rökförbudet på krogen har inte lett till något ekonomiskt bakslag för krögarna. Åtminstone inte ännu – men det stora testet kommer i vinter.
Nyheter • Publicerad 13 december 2005

När rökstoppet infördes i somras var oron stor på många håll. Rökförbudet skulle leda till ett ekonomiskt ras för krogarna, befarade många. Samtidigt fanns det förhoppningar på motsatsen, att icke-rökarna skulle börja gå på krogen igen när de inte behövde besväras av tobaksröken.

Efter ett halvår kan man konstatera att de mer extrema bedömningarna visat sig vara felaktiga. Kreditupplysningsföretaget UC konstaterar att antalet konkurser i restaurangbranschen har minskat kraftigt hittills i år, trots rökförbudet som infördes vid halvårsskiftet. Men Göran Granhed, branschekonom på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR), tycker att det är för tidigt att ha någon bestämd uppfattning om rökförbudets inverkan på lönsamheten i branschen. – Det verkar som om det inte haft någon större inverkan hittills. Vi ligger just nu på en lätt omsättningsökning på någon procent för restaurangerna generellt sett så det är svårt att säga att förbudet påverkat särskilt mycket så här långt, säger Granhed.

Förbudet infördes när branschen redan var på uppgång efter en försvagning 2002–2003. Gradvis med att konjunkturen har förbättrats har också restaurangerna utvecklats positivt. Samtidigt tror Granhed inte att restaurangerna fått särskilt många nya gäster, alltså icke-rökare som går till krogen i större utsträckning nu när de inte behöver besväras av rök. Men det är också mycket svårt att mäta det på ett vetenskapligt sätt.

– Så det vet vi ju inte helt säkert. Men det verkliga testet på hur förbudet påverkar får man först i vinter. Under sommaren och hösten har man kunnat gå ut och röka utan några större problem, men det är inte lika roligt att gå ut när det är tio grader kallt, säger Granhed. Samtidigt är det nu många restauranger som förbereder sig inför vinterns prövningar för rökarna. En del kommer till exempel att ha kvar sin gatuservering med uppvärmning, vilket kan göra det lite mer uthärdligt för den som vill ta ett bloss.

Både Norge och Irland genomförde rökförbud på krogen tidigare än Sverige. Där har det talats om viss nedgång för krögarna på vissa typer av restauranger, men inte i den utsträckning som det varnades för. Diskussioner om förbud pågår också i flera andra länder bland dem England och Frankrike. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.