Nyheter

S vill minska antalet regionråd

Vad händer med den politiska ledningens organisation efter maktskiftet i Region Skåne? Socialdemokraterna ser gärna att den minskar med två regionråd, från tretton till elva. Men deras samarbetspartners, vänstern och miljöpartiet, har möjligen annan uppfattning.
Nyheter • Publicerad 19 september 2002
Regionfullmäktige sammanträder. Arkivbild
Regionfullmäktige sammanträder. ArkivbildFoto: 

När den särskilda organisationsutredningen diskuterades i fullmäktige i slutet av februari var det inte ett enda parti som helt och hållet ställde sig bakom utredningens förslag. Alla hade särskilda yttranden att bifoga protokollet. Uno Aldegren var den som författade socialdemokraternas yttrande. Partiet ställde sig bakom förslaget att minska antalet regionråd till elva, men vill återkomma när det är dags för regionstyrelsen att diskutera hur de ska fördelas. Vänsterpartiets Ann-Mari Campbell hade undertecknat protokollsanteckningen för sitt parti. Vänstern anser att demokrati måste få kosta, och påpekar att det inte är ett mål i sig att minska antalet politiker, eftersom demokrati kräver delaktighet. Vänstern uttalar sig inte specifikt om antalet regionråd. - Jag har ingen bestämd uppfattning om antal, men regionråden ska vara kopplade till ansvarsområde, och då får man se hur många som behövs, säger Ann-Mari Campbell. Hon har i den nuvarande oppositionen saknat detta, klara ansvarsområden sinsemellan. Miljöpartiet vill att fördelningen av regionrådsposter görs för att skapa en så bred majoritet som möjligt, och mp anser att alla partier som blir representerade i fullmäktige ska få ett regionråd. Det har de inte i dag. Mp anser också att inget parti ska få fler än tre råd. Med en annan majoritet än den nuvarande finns det anledning att tro att distriktsnämnderna kommer tillbaka, i stället för den beställarorganisation som finns nu. I politikerkorridorerna diskuteras också om primärvårdsorganisationen ska slopas som fristående för hela Skåne, och att primärvården återförs till distriktsnämnderna på olika håll, som förr. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.