Nyheter

SAS Danmark särbehandlar etniskt

SAS Danmark särbehandlar passagerare beroende på om de bär ett nordiskt och engelskt klingande namn eller ett mer "märkligt namn" - och medger det.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2007

En dansk medborgare med pakistanskt namn fick rådet av flygbolaget att byta namn till Sörensen om han ville checka in i självbetjäningsautomaten. I hans fall skulle incheckning ske manuellt vid disk. Han anmälde saken till statligt finansierade Klagekomiteen for etnisk ligebehandling som nu begär att danska staten ska betala mannens kostnader för att stämma SAS.

Enligt SAS Danmarks presstalesman Mikkel Löndahl är namnet en av kriterierna då man gör profiler, så kallad scanning, av bolagets passagerare. Bakgrunden är att flygbolagen riskerar böter på upp till 30 000 kronor och tvingas på egen bekostnad att flyga ut passagerare som inte har visum till landet.

Löndahl beklagar djupt om passagerare känner sig kränkta men säger till TT att särbehandlingen kommer att fortsätta.(TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.