Nyheter

Satsning på skånsk ekoturism

En satsning i höst ska leda till de första skånska kravmärkta ekoturismföretagen. Enligt Svenska ekoturismföreningen har Skåne hittills varit en vit fläck på ekoturismkartan.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2004

Kommunsamarbetet Skåne nordost har inom ramen för ett EU-projekt valt att satsa på ekoturism. I höst intensifieras satsningen genom ett flertal arrangemang tillsammans med Svenska Ekoturismföreningen.

- Företag inom ekoturism har kvalitetssäkrats i andra delar av landet, men i Skåne är inget företag med. Det närmaste företaget finns i Blekinge, säger ordföranden för föreningen, Dan Jonasson.

Han är inbjuden till en introduktionsdag kring ekoturism på Byakrogen i Österslöv 8 september för att berätta om ekoturism och om kvalitetssäkring av företag.

Kvalitetssäkringen för ekoturismföretag kallas för Naturens bästa.

- Det är en kravmärkning på guidade naturupplevelser. Det innebär att ett företag som vill profilera sig som kravföretag med ekoturism anmäler det till oss. Om de visar sig uppfylla våra krav, genom att de har rätt sätt att arbeta på, får de använda logotypen Naturens bästa och vi hjälper dem att hitta kunder. Ekoturism är ett ganska vitt begrepp och Naturens bästa är ett verktyg att använda i praktiken, säger han.

- Det är givetvis viktigt att ett företag är lönsamt, men också att se till att naturen används så den inte förstörs. En annan viktig sak är att inte göra något utan att ha lokalbefolkningen med sig.

Den pågående ekoturismsatsningen i Skåne nordost sker inom ramen för EU-projektet kallar Rural development connection där regionen samarbetar med regioner i Danmark och Tyskland.

Under hösten ska Skåne nordost med ett flertal arrangemang se till att skånska företag når fram till kraven för att få Naturen Bästa-märkning. Utöver introduktionskursen i Österslöv ska ekoturismföreningen förlägga sin obligatoriska baskurs för Naturens bästa till Vittsjö under några dagar i början av oktober. Det är första gången en sådan baskurs förläggs så långt söderut i landet.

Text: Marcus Haraldsson

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.