GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skål, herr minister!

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) luktar, sniffar och drar in doften av det Österlenodlade vinet. Så fuktar han läpparna, smakar och smackar och fäller till slut omdömet: "Friskt".
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
:Eva Bramsvik-Håkansson (C), Eskil Erlandsson (C) och Håkan Mattsson (C) låter sig väl smaka av Österlenodlarna Thorsten Persson och Claes Olssons vin från Hagestad.
:Eva Bramsvik-Håkansson (C), Eskil Erlandsson (C) och Håkan Mattsson (C) låter sig väl smaka av Österlenodlarna Thorsten Persson och Claes Olssons vin från Hagestad.
Foto: 

Innan dess har han konstaterat att vinet från Österlen har många dofter, ovanligt många.

– Jag skulle kunna tänka mig det som ett dessertvin, till osten.

Eskil Erlandsson var på torsdagskvällen i Öja för att valtala och träffa lokala centerpartister.

De bjöds på lokalt odlade produkter och Ysta färsköl. På programmet stod också vinprovning. Claes Olsson och Thorsten Persson, vinodlare från Hagestad, bjöd ministern och besökarna på sitt vin som introducerats på Systemet i år.

Och får ministern som han vill kommer det att bli tillåtet att sälja vin direkt på de svenska vingårdarna i framtiden.

– Vi har gett en utredare i uppdrag att ta fram ett förslag på hur gårdsförsäljning ska kunna ske, med bibehållet alkoholmonopol, säger Eskil Erlandsson.

Enligt jordbruksministern är alliansen överens om att tillåta gårdsförsäljning. Tidigast nästa sommar skulle en lagändring kunna ske, enligt Eskil Erlandsson.

Han ser gårdsförsäljning och försäljning av lokalt odlade produkter om ett sätt att skapa jobb på landsbygden.

– I Matsverige är en av ingredienserna mat och upplevelse, säger Eskil Erlandsson.

– Man ska kunna se, känna, smaka - och köpa med sig.

Men det är inte bara gårdsförsäljning och lokala produkter som är smörjmedlet som ska få landsbygden att blomstra, enlig Eskil Erlandsson. Han nämner en rad andra faktorer.

– Man måste sluta jaga bilister, koncentrera sig på att minska utsläppen. Bilen behövs i vårt stora land.

Andra förutsättningar för att landsbygden ska utvecklas är fiberkabel för snabba internetuppkopplingar, service och bra villkor för lanbruket, om man ska tro Eskil Erlandsson.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer