Annons
Nyheter

Skåne rustar mot mårdhunden

Skåne befarar invasion av mårdhund. Skånsk expert är bekymrad.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010
Foto: 

Mårdhunden kommer allt närmare Skånes gränser, men det är inte ett anfall från norr som oroar Nils Carlsson, länsstyrelsens expert och ansvarige. I stället följer han noga rapporteringen från Danmark, där mårdhunden nu tagit sig från Jylland och över till Fyn.

Därmed ökar risken för att det kringströvande djuret också tar sig till Själland och vidare till Skåne. Det kan ske där Sundet är som smalast, vid Helsingborg. Därför förbereds en viss form av kamerabevakning där. Likaså finns beredskap att sätta upp en bevakning nära Öresundsbrons anslutning till Lernacken.

Annons

Det finns flera rapporter om att mårdhund har sett i Skåne.

– Alla har varit felaktiga, hittills, säger Nils Carlsson och nämner att folk misstagit överkörda grävlingar och katter för mårdhundar.

Men han räknar med att folk fortsätter rapportera. Mårdhunden är inte välkommen.

– Dels kan den sprida rabies och dvärgbandmask, som kan döda människor. Det betyder då att det är slut med att plocka bär i skogen och äta dem där. I stället får man ta hem och koka, som man nu tvingas göra i Tyskland.

Värre är att mårdhunden tränger undan fåglar som häckar på marken och groddjur. Själv har den inga fiender. I förlängningen ser Nils Carlsson en risk för en MCDonaldisering av av djuren på Jorden: ett fåtal arter går segrande över klotet och arterna blir allt färre. Mångfalden är hotad redan nu, bedömer Nils Carlsson och påpekar att även i havet, bland växter och insekter pågår hotande invasioner. 1500 svenska arter är hotade. Han medger att arter alltid kommit och gått, men nu är tempot mycket högre än det tidigare varit.

I Finland har mårdhunden expanderat okontrollerat. Många hundratusen skjuts elller körs ihjäl varje år. Några har kommit vandrande över till Sverige, men klimatet i norr är så hårt att någon kraftig stam inte utvecklats. Dessutom har effektiva metoder utvecklas när det gäller att lokalisera och oskadliggöra djuren.

De metoderna står Nils Carlsson redo att tillämpa i Skåne. I korthet ser man till att locka till sig en mårdhund med ett doftämne och fånga den. Därefter befrias den från skadedjur, steriliseras – och får en GPS-sändare. Sedan kan forskarna följa djurets väg till andra mårdhundar som då avlivas – eller i sin tur också spåra upp fler stamfränder.

– Mårdhundarna är ungefär tusen gånger bättre på att hitta mårdhundar än människor är. Därför använder vi dem som femtekolonnare, säger Nils Carlsson.

Mikael Anjou
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons