Annons
Nyheter

Skånemejerier varslar 40

Skånemejerier säger upp 40 tjänster inom sin organisation i Skåne. Kristianstad är en av de drabbade orterna.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2005

– Hur många som kommer att beröras på varje ort kan vi ännu inte säga. I dag har vi haft inledande MBL-förhandlingar och konstaterat att det rör sig om 40 tjänster, varav 20 är kollektivanställda och 20 är tjänstemän, säger Lotta Törner, informationsdirektör på Skånemejerier.

Förhandlingarna på respektive produktionsort börjar den 25 januari.

Annons

– I början av februari hoppas vi kunna lämna besked till alla berörda. Skånemejerier har en anläggning samt huvudkontoret i Malmö, en i Lund, en i Lunnarp, ett ysteri i Hörby samt ett ysteri och bitningscentral i Kristianstad med 50-talet anställda.

Hur många som får gå från de respektive orterna kan hon därmed inte säga något om i dagsläget. Inte heller om styrkan kommer att minskas proportionellt i förhållande till andelen anställda.

– Det är sådant som kommer att visa sig i förhandlingarna. Skånemejerier har i dagsläget 800 anställda och har de senaste decenniet gått igenom flera rationaliseringar.

Men företaget anser att det inte räcker, utan vill effektivisera ännu mer.

– Vi har fått tuffare krav på oss från olika håll som gör det nödvändigt. Man kan bland annat säga att det är EU:s jordbrukspolitik som tvingar fram detta.

Med det menar hon att avverkningspriset för mjölk (ersättningen till mjölkbönderna) blivit lägre över hela EU.

– Men vi har ambitionen att inte sänka det. För att säkra leveranserna i framtiden vill vi hålla det på så hög nivå som möjligt. Samtidigt har de lägre avverkningspriserna i Europa orsakat att fler vill vidareförädla mjölkprodukterna, och i stället skickar till ystning.

– Då får vi ett tryck på ostpriset i stället.

Samtidigt har handelns egna märkesvaror, så kallade EMV, också bidragit till en hårdare konkurrens.

– EMV har slagit direkt mot oss. Det märks direkt och vi har även bildat egna EMV-bolag tillsammans med Milko och hoppas kunna göra egna produkter snart. Skånemejerier har också ett annat samarbete med Milko, varigenom de skapat försäljningsorganisationen Ostkompaniet. Där pågår en utredning om

Annons

försäljningsorganisationen för Skånemejerier och Milko.

Utredningen ska slå fast om det finns vinster att göra genom att lägga ner en av anläggningarna, eller slå ihop dem eller föra över delar från respektive verksamhet överföras till den andra.

– Men det arbetet pågår fortfarande. Utredningen är inte klar ännu, utan kommer nog först att presenteras under våren. Det här varslet läggs helt oberoende av vad den utredningen kommer fram till, säger Lotta Törner.

Clifford Johansen

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons