Nyheter

Skånepolisen inför passkontroller

Polisen i Skåne får rätt att kontrollera pass för resande in i Sverige. Det beslutade regeringen i dag. Det här undantaget från Schengenavtalets passlösa resande ska öka säkerheten kring EU-toppmötet i Köpenhamn nästa vecka.
Nyheter • Publicerad 5 december 2002

I praktiken innebär detta att en svensk på väg hem från julshopping i Köpenhamn kan fastna i polisens gränskontroll som införs från och med i morgon till och med lördagen den 14 december. Nordiska medborgare behöver dock inte visa pass, men måste kunna styrka sin identitet. - Vi räknar inte direkt med att eventuella EU-demonstranter kommer att strömma in i Sverige, men vi måste ta med det i beräkningen. Därför vill vi ha möjligheten att skärpa gränskontrollen om och när det behövs, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell. De tillfälliga passkontrollerna innebär stickprovskontroller vid Öresundsbron, flygplatserna Sturup och Everöd samt vid färjorna i

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.