Nyheter

"Skånsk Livskraft är inget besparingsprogram"

Häromdagen blev det klart att Ulf Meijer blir chef för att omsätta Skånsk Livskraft - vård och hälsa i praktiken. Men hur går det med förankringen, när kostnaderna ska bromsas?
Nyheter • Publicerad 11 februari 2003

Att framtidsvisionerna för den skånska sjukvården är förankrade bland personal och brukare är en förutsättning för att de ska gå att genomföra. Så långt är politikerna överens. Men hur går det att, som högsta tjänsteman för frågorna, förankra idéer bland personal där åtminstone två av de fackliga organisationerna - Läkarförbundet och Vårdförbundet - är på stark kollisionskurs med den nya politiska majoriteten om budgeten och politikernas broms på Region Skånes kostnadsökningar? - Klart att det inte är någon bra koppling pedagogiskt. Men jag har alltid sagt att Skånsk Livskraft är inget besparingsprogram, säger Ulf Meijer. Den framtida sjukvårdsstrukturen kanske inte sparar någonting alls, även om den blir mer effektiv, vilket är avsikten. - Men förändringen av strukturen måste komma, oavsett ekonomin, fortsätter han. En mycket stark bidragande orsak till ökade kostnader är utvecklingen på läkemedelssidan. - Forskningen gör det möjligt att behandla med nya, och dyrare, mediciner. Frågan är - ska man prioritera bort exempelvis dyra reumatikermediciner, där det kan kosta 300000 kronor om året att behandla bara en enda patient? Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.