Skånska blåljusmyndigheter krypterar kommunikationen
- Vi har haft systemet i provdrift inom de olika polisområdena i Skåne och Blekinge och jag räknar med att vi ska vara i skarp drift vid årsskiftet, säger Mats Cronhag, biträdande chef vid polisens länskommunikationscentral i Skåne.
Visionen att polisen helt och hållet skulle kunna lämna den vanliga radioapparaterna 2005 har kommit på skam. Vissa inkörningsproblem har kantat digitaliseringen. Ett av de större problemen har varit att poliser ute på fältet haft svårt att kommunicera med ledningscentralen i Malmö. Den svårigheten är nu löst och provdrift har nyligen genomförts hos polisen i södra Skåne. För närvarande pågår motsvarande tester i Mellanskåne. Poliserna vill försäkra sig om att det inte finns några svarta fläckar när det gäller kommunikationen via Rakel. Under tiden används de analoga radioapparaterna fortfarande. De lär dröja innan polis och räddningstjänst vågar lämna sina vanliga radioapparater hemma vid utryckning.
Systemet provas förutom av polisen också av Kriminalvården och Kustbevakningen. I Sverige har skåningarna kommit längst och räddningstjänsten och ambulanserna är efter mycket om och men nu på väg in i systemet. Poängen med det digitala och krypterade kommunikationssystemet är i första hand att olika blåljusmyndigheter ska kunna prata med varandra i händelser av kriser och olyckor. Främst polisen ser också nyttan av att inte bli avlyssnad av kriminella figurer. Staten satsade i början av 2000-talet 2,3 miljarder kronor på att bygga upp master och annan infrastruktur för att hantera kommunikationen. De statliga direktiven gjorde också att de statliga myndigheterna var hetast på gröten att införa tekniken. Flera kommuner tyckte att det hela var dyrt och osäkert. De kommunalt finansierade räddningstjänsterna och ambulanserna tog därför betydligt längre tid på sig att köpa in utrustningen
Det gäller bland andra för Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund (Sörf). Här finns nu budgeterat 272 000 kronor för inköp av Rakelmaskiner under 2009. Den nytillträdde chefen Tom Setterwall räknar med att maskiner först kommer att testas i ledningsfordonen med start i april nästa år.
- Andra kvartalet 2009 tror jag att vi kommer att kunna kommunicera med polisens ledningscentral. Åtminstone i provdrift, säger han.
Fullt utrustade med Rakel kommer räddningstjänstens fordon i Sörf-kommunerna att vara 2012.