Annons
Nyheter

Skånska poliser till Thailand

Sju svenska poliser, varav två från Skåne, är på väg till Thailand för att bistå i utredningsarbetet där. Bland annat kommer de att granska rykten om att en svensk pojke ska ha blivit kidnappad i kaoset efter katastrofen.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2005

De poliser som åker ned har alla stor erfarenhet av internationellt polisarbete, säger Thord Modin, kriminalkommissarie och chef för Rikskriminalpolisens analysrotel, till TT.

– Det är tuffa och duktiga poliser. Vi tyckte att det var läge att skicka iväg dem redan nu ifall det skulle behövas.

Annons

Svenskarna ska bistå sina thailändska kolleger med sådant som inte direkt har med identifieringsfrågor att göra även om de har kompetens att hjälpa till även med detta om behov skulle finnas, säger Modin. Ett av de ärenden som den svenska gruppen kommer att ta tag i gäller en påstådd kidnappning av en svensk tolvårig pojke från Danderyd norr om Stockholm. Enligt Expressen har pojkens farfar fått vittnesuppgifter om att hans barnbarn har setts på ett sjukhus utanför Khao Lak i sällskap med en okänd man, men nu är pojken försvunnen. Enligt såväl Rikskrim som utrikesdepartementet finns dock hittills inga uppgifter som kan bekräfta saken.

– Vad vi kommer att göra är att få fram fakta i det här ärendet. Har han verkligen varit på sjukhuset? Vi vill ha bevis, säger Thord Modin och tillägger att polisen har gott hopp om att nå fram till ett klarläggande i ärendet. Han säger också att det finns liknande uppgifter beträffande medborgare från även andra länder, Italien och Österrike.

– Sådant här brukar alltid hända i samband med katastrofer: att man tror att kriminella personer utnyttjar situationen, säger Thord Modin.

De sju poliserna väntas anlända till Thailand under tisdagen. De är anställda vid Rikskriminalpolisen och har tidigare arbetat med internationellt utrednings- och underrättelsearbete. (TT)

Sara Rosén

Stockholm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons