Skolministern vill göra upp med s
Socialdemokraterna har hittills reagerat mycket negativt på regeringens förslag till nytt betygssystem. Partiets skolpolitiska talesperson Marie Granlund sade häromdagen att det ökar stressen och konkurrensen mellan eleverna.
Men skolminister Jan Björklund tycker sig höra nya signaler från partiordförande Mona Sahlin.
– När jag hörde henne i tv tyckte jag nästan att vi var hemma, sade han vid en pressträff i riksdagen på tisdagen.
Han syftar på att Mona Sahlin i debatten med statsminister Fredrik Reinfeldt sade att det viktiga inte är betyg från årskurs 6, 7 eller 8. Det allvarliga är om regeringen försöker införa betyg från årskurs 1. Några konkreta kontakter för att nå en uppgörelse har Jan Björklund ännu inte tagit. Det är för tidigt, anser han.
– Det finns ingen anledning att förankra nu. De har ingen ledning, eller har precis fått det, och skäller på allt vi gör just nu, sade han.
Men på sikt vill han nå en uppgörelse med socialdemokraterna, både om betygssystemet och om omläggningen av gymnasieskolan. Speciellt viktigt är LO:s åsikter om gymnasiets yrkesutbildningar. Här ligger LO steget före socialdemokratiska partiet, anser Björklund.
– LO är en väldigt viktig partner om man ska skapa en bra yrkesutbildning på gymnasiet, sade han.
Men en uppgörelse med socialdemokraterna om skolpolitiken som håller över ett val förutsätter att socialdemokraterna närmar sig de borgerliga.
– Det bygger ju på att de tänker nytt och närmar sig oss. De måste ju inte acceptera varje kommatecken, så fungerar ju inte ett samarbete, men de får ju ingen vetorätt, sade Björklund. Nyligen presenterade han grunderna för ett nytt betygssystem, som nu bereds inom utbildningsdepartementet. Enligt förslaget ska betyg införas redan från årskurs sex. Systemet ska vara sexgradigt upp till årskurs nio, där det blir sju steg. I gymnasiet föreslås fem steg över godkäntnivån och två steg för underkänt.
Systemet är tänkt att införas någon gång mellan 2010 och 2013, alltså efter nästa val. Om de borgerliga inte kommer överens med socialdemokraterna och förlorar valet, kan alltså socialdemokraterna ändra förslaget.
– Problemet är ju att även om socialdemokraterna rör på sig, så vet vi ju inte vad en vänsterkartell går fram med för skolpolitik. Vänsterpartiet och miljöpartiet vill ju inte ha betyg alls, sade Björklund. (TT)
Owe Nilsson