Annons
Nyheter

Skott hämtades och minor lades ut

Nyheter • Publicerad 27 maj 2005
Han fick order om att hämta ut femtio skarpa skott och minera ett flygfält i maj 1944. Åke Kjellqvist undrar än i dag varför.
Han fick order om att hämta ut femtio skarpa skott och minera ett flygfält i maj 1944. Åke Kjellqvist undrar än i dag varför.Foto: 

Åke Kjellqvist, 82 år, växte upp i Bästekille och gjorde värnplikten under kriget. Han minns speciellt en dramatisk händelse. Och har fortfarande inte fått någon förklaring till den. Den utspelade sig på Kristi Himmelsfärdsdagen den 18 maj 1944 på flygreservskolan i Eslöv:

"Hela personalen samlades i en av lektionssalarna, dit kapten Stålhandske kom för att informera. Han kom mycket allvarlig, sade att det hade kommit till kännedom om att krigssituationen hade ändrats och att freden för Sverige kunde vara i fara. Mer hade han inte tillåtelse att uttala. Han beordrade samtliga att på förrådet hämta ut femtio skarpa skott till våra pistoler, sade till att våra personliga skåp på logementet inte fick vara låsta över natten och att pistolen med hölster och koppel skulle hängas åtkomligt på sängstolpen. /..../

Varje 1:e mekaniker fick tilldelat ett förseglat kuvert, som vid ett eventuellt avlämnande av planet till någon förare skulle överlämnas till denne. Vi fick veta att kuvertet innehöll hemlig färdplan och karta dit han skulle flyga. /.../ Dagen efter blev alla åter beordrade till fältet. Inget hade hänt under natten. Nu var dagordern att alla plan skulle ut från hangarerna och placeras ut runt fältet, kamouflerade så gott det gick. Hela fältet minerades. Detta innebar att minor i form av trälådor med en stolpe cirka en meter hög på lådans ena sida sattes ut med 5 á 7 meters avstånd från varandra. I stolpens topp satt en säkrad tändsats förbunden med stubintråd till det högexplosiva inuti trälådan. Stolparna förbands två och två med snören till utlösningsmekanismen. Avsikten var att om något fientligt plan försökte landa skulle dess hjul fastna i snörena och kraftiga, upprepade explosioner skulle ske. Ve den som försökte." /.../"En svensk tiger men nu har jag beslutet att inte 61 år senare, tiga längre."

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons