Annons
Nyheter

"Skott mot Reepalus hus är ett hatbrott"

Ingen hade på måndagsförmiddagen gripits för skottlossningen mot kommunalrådet Ilmar Reepalus bostad i Malmö på söndagen. Frågan om våld och hot mot förtroendevalda har blivit akut, anser överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2005

Alhem är en av de åklagare som har särskilt tillsynsansvar för hatbrott. Dådet mot den socialdemokratiska politikern faller direkt under det brottsområdet, säger han.

– Ett i högsta grad prioriterat brottsområde. Tendensen är att allt fler förtroendevalda utsätts för hot och våld och om någon enda tackar nej till en post som förtroendevald på grund av rädsla, så är det en förlust för demokratin, säger Alhem.

Annons

Han betonar att han har absolut största förtroende för polisens sätt att sköta spaning och utredning, men ser det samtidigt som viktigt att förövarna grips. Lyckas man inte blir situationen väldigt olustig, med en ständig fråga om när det ska hända igen och var gränserna går, anser Alhem.

I november träffas alla åklagare och poliser som arbetar med hatbrott till en konferens för att diskutera olaga diskriminering och hets mot folkgrupp, men också hatbrottet våld och hot mot förtroendevalda, säger Sven-Erik Alhem.

Minst ett skott träffade en fönsterruta i Ilmar Reepalus bostad vid beskjutningen tidigt på söndagsmorgonen. Bostaden var för tillfället tom.

Ett vittne ska ha sett en bil köra från platsen efter skottlossningen, troligen en äldre silverfärgad Volvo 245 som ännu inte har identifierats.

Beskjutningen rubriceras som grovt olaga hot. Länskriminalen utreder ärendet i samarbete med Malmöpolisen och Säpo.

Polisen vill inte kommentera om Reepalu nyligen utsatts för hot, men för några dagar polisanmälde kommunalrådet att hans bostad klottrats ner med hakkors. (TT)

Britt Ledberg

Malmö
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons