Nyheter

Skurup målas ut som regionens svarta får

Förbunden för räddningstjänsten och gymnasiet håller på att lösas upp. Destinationsbolaget sprack direkt. Miljöförbundet är i kris. Samarbetet mellan kommunerna i sydöstra Skåne går på kryckor.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012
Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund rycker ut vid en brand i Skivarp 2009. Samarbetet om räddningstjänsten är ett av flera mellan kommunerna i sydöstra Skåne som havererat.Foto: Albin Brönmark/arkiv
Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund rycker ut vid en brand i Skivarp 2009. Samarbetet om räddningstjänsten är ett av flera mellan kommunerna i sydöstra Skåne som havererat.Foto: Albin Brönmark/arkivFoto: Albin Brönmark/arkiv

Trots att flera gemensamma projekt havererat målar politiker i Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla som YA pratat med upp en bild av ett gott samarbetsklimat och en samverkan som fungerar. Samtidigt pekar de ut avhopparkommunen Skurup och kommunalrådet där Niklas Sjöberg (M) som Sydostskånes svarta får.

Sjöbos kommunalråd Stefan Lundgren (M) tycker att Skurup borde inse att det behövs samarbete och samverkan mellan kommunerna.

– Tonen mellan oss fyra som samarbetar är bra, säger han.

I Ystad är kommunalrådet Kristina Jönsson (M) och oppositionsrådet Kent Mårtensson (S) överens.

– Skurup tycker inte att det är intressant att samarbeta med oss andra. Då är det bara att gå skilda vägar, säger Kent Mårtensson.

I Tomelilla är tongångarna de samma. Oppositionsledaren Leif Sandberg (C) tycker att Skurups agerande är själviskt.

– Det handlar bara om egen snöd vinning. Skurup tittar i varje enskilt tillfälle på vad de kan vinna. Men man vinner inte alltid på samarbete, ibland vinner man och ibland förlorar man, säger han.

– Vi andra har en väldigt god anda.

Förra kommunalrådet i Simrishamn Christer Akej (M), nu riksdagsman, är inne på samma spår.

– Man måste ha inställningen att samverkan är för allas bästa och inte bara tänka på den egna kommunen. I framtiden blir allt tuffare för små kommuner att få ihop allt själv och samtidigt vara kostnadseffektiva.

Stefan Lundgren tycker att det finns mycket samarbete mellan de fyra kommunerna som fungerar utmärkt utan att det syns utåt. Gemensamma upphandlingar är ett område.

– Det har alla nytta av. Det innebär att vi får ner priser, säger Stefan Lundgren.

Administrativt samarbetar två eller flera av kommunerna också på andra områden. Ystad och Tomelilla om löneadministration, Ystad och Sjöbo om överförmyndare och Tomelilla och Simrishamn om telefonväxeln, även om växeln som gemensam arbetsplats i Simrishamn nu försvinner.

– Det är bra. Där tittar vi inte snett på varandra för det har alla tjänat på, säger Torgny Larsson (S), kommunalråd i Tomelilla.

Gymnasieförbundets upplösning som inleddes med att Skurup hoppade av med buller och bång ser Stefan Lundgren nu ingen stor dramatik i, även om Tomelilla vill ha det kvar.

– Förbundet har spelat ut sin roll i dag. Eleverna söker på ett helt annat sätt i dag med det fria söket, säger Stefan Lundgren.

– Jag tror att många av våra ungdomar i Sjöbo kommer att söka sig till Ystad ändå i framtiden. Jag tror att Ystads kommun kan ratta både Österportgymnasiet och Parkgymnasiet.

Miljöförbundet fick också svarta rubriker förra året. Men trots ekonomiska problem och chefen Rickard Sandbergs avhopp ser Torgny Larsson positivt på förbundets framtid.

– Idén är toppen. Det handlar om att samla resurser och kompetens på ett ställe. Det tar lite längre tid att få allt på plats, säger han.

Simrishamns kommunalråd Anders Johnsson (M) tycker också det är en bra idé. Men höjer ett varnande finger.

– Ekonomin är ett bekymmer. Ledningen verkar ha haft dålig koll.

Sydöstra Skånes samarbetskommitté (Sösk) som funnits i drygt 40 år, men fört en tynande tillvaro de senaste åren är på väg att vakna till liv igen. Där är de fyra kommuner som är kvar efter Skurups avhopp överens om att arbeta med EU-frågor och för bättre kommunikationer – vägar, bussar och tåg.

– Där talar vi nu med en röst. Det handlar om att möta våra regionpolitiker och riksdagspolitiker, säger Torgny Larsson.

– Det finns mycket EU-projekt och EU-pengar att hämta hem. Vårt hörn i Skåne är en vit fläck på den kartan.

Men allt är inte en dans på rosor. Kent Mårtensson tror att bristen på en tydlig ledning i de olika kommunerna gör samarbete svårare. Med fyra–fem olika partier i regeringen är det svårare att komma överens med grannkommunerna när man redan på hemmaplan fått kompromissa.

– Det är inte enkelt att få fram en gemensam ståndpunkt. Mycket av kraften och tiden går åt till att hålla ihop majoriteten i den egna kommunen, säger han.

– Jag tycker det är synd att vi inte kan få ett samarbete kring it-frågor. Där tror jag att man kan få mer styrka och en effektivare organisation genom att samarbeta.

Men det handlar inte bara om partier utan också om personer. Fram till valet 2008 var samtliga fem kommunalråd moderater, men de YA pratat med säger att det inte gjorde att samarbetet fungerade bättre.

– Jag tror att personkemin i vissa fall betyder mycket, säger Torgny Larsson, ordförande i en kommunstyrelse där hans eget parti samarbetar med moderaterna.

Med Torbjörn Thorsson (S) och Thomas Lantz (M) som kommunalråd hade Skurup och Ystad ett intimt samarbete trots skilda ideologier, men det har blivit betydligt frostigare under senare år trots att båda kommunerna haft moderata kommunalråd.

– Många gånger bygger samarbetet på personkemin, säger Stefan Lundgren.

Han tycker att Tomelilla och Simrishamn samarbetade bättre under John Johanssons och Margaretha Arvidssons tid än när Kristina Jönsson och Christer Akej tog över – trots att samtliga fyra är moderater.

Rebecka Sjöberg
Per Nilsson, Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.