Slopat krav på extra brandskyddskontroll
– Vi hoppas nu att detta kan dämpa känslorna i den här debatten avsevärt, säger ordförande Torgny Larsson (S) i Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, Sörf.
Det var på ett extrainsatt direktionsmöte som politikerna beslutade att backa om reglerna för egensotning och brandskyddskontroll. Stoppet för nya dispenser för egensotning, som infördes i förra veckan, är därmed hävt.
– Ja, vi har gjort ett omtag i den här frågan. Det gör vi eftersom vi inte vill uppfattas som en myndighet som jävlas med människor. Det har förstås aldrig varit vår avsikt, men vi har förstått att detta har uppfattats negativt och att vår information i brevlådan uppfattats som hot. Det är olyckligt, säger Torgny Larsson.
Massiv kritik
Han medger att han och hans medpolitiker i förbundet påverkats av den massiva kritiken mot förbundets hantering av sotningsreglerna.
– Självklart har vi det. Vi har nu undersökt saken tillsammans med juristerna och funnit att vi kunde göra en ny tolkning som innebär att vi lyfter ut det här kravet på en extra brandskyddskontroll. Vår väg i det här är att vi vill minska olyckor och samtidigt hjälpa människor, och kan vi på så här sätt uppfattas som mindre krångliga så är det ju bra.
De ansvariga i Sörf har tidigare uttalat farhågor om att soteldar, alltså skorstensbränder, skulle öka om man inte införde ett krav om en extra brandskyddskontroll i samband med egensotning. Förbundet har även lagt fram statistik – som YA i tidigare artiklar visat vara felaktig – som stöd för detta.
Ersättningsanspråk
På frågan om politikerna i Sörf är trygga i att det nya beslutet och att det inte kommer att leda till att skorstensbränderna kommer att öka, svarar Torgny Larsson:
– Ja, olyckorna ska ju inte öka om sotningen genomförs på ett sådant sätt som man förväntar sig.
Även räddningschef Tom Setterwall skriver under på det.
– Vi är en liten organisation som har haft ett stort tryck på sig, och även myndigheter kan göra fel. Vi har haft olika juridiska synpunkter att ta ställning till och det kan tyckas motsägelsefullt att vi nu valt en annan linje än den som vi hade inledningsvis. Men jag svarar också att vi är trygga i det här beslutet. Vi måste dock naturligtvis fortsätta med att arbeta förebyggande, med information och på andra sätt.
Enligt Tom Setterwall är alla som felaktigt betalat in avgift för brandskyddskontroll välkomna att höra av sig till Sörf med ersättningsanspråk.