Nyheter

Slottslängor brann ner efter åsknedslag

Åskovädret som drog fram över östra Skåne i går ställde till mycket problem. Två blixtnedslag orsakade en brand i Slottslängorna i Sölvesborg. När räddningstjänsten anlände var byggnaden övertänd.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2004

Runt klockan fyra i går eftermiddag gick larmet om att Slottslängorna i Sölvesborg fattat eld. Två blixtnedslag hade orsakat brand i byggnadens tak. - Vi gjorde en utryckning med styrkorna i Sölvesborg, Mjällby och Karlshamn. Inom tre minuter var de första fordonen på plats. Då var det övertänt och vi inriktade oss på att skydda bostaden, säger Kenneth Bergdahl, räddningsledare på räddningstjänsten i Västra Blekinge. Inga personer kom till skada vid branden men företaget Glashyttan i Sölvesborg, som har butik och ateljé i Slottslängorna, fick sin verksamhet ödelagd. Smådjuren som finns i burar på baksidan av en av längorna klarade sig. River gavlarna I övrigt finns en scen och läktarplatser i byggnaderna för teaterföreställningar och utrustning för servering och för att genomföra julmarknader och andra evenemang. Det förstördes vid branden. Intilliggande bostadshus klarade sig dock utan skador. - Vi river gavlarna på grund av rasrisken. Vi kommer också att ha flera brandmän kvar på platsen för att eftersläcka, berättar räddningsledare Kenneth Bergdahl. Slottslängorna i Sölvesborg byggdes 1833 vid den gamla borgruinen med anor från 1200-talet. Slottslängorna användes ursprungligen som oxstall, svinhus och spannmålslager. Byggnaderna har också använts som stärkelselagen men stod oanvända i 20 till 30 år fram till början av 1990-talet. Mellan 1993 och 1995 renoverades slottslängorna och förvaltarbostaden till en kostnad av 2,5 miljoner kronor. Nytt vasstak med träkonstruktion till och nya kullerstensgolv samt ny kullerstensgård lades. Från sydöstra Skåne rapporteras inga allvarligare skador. Räddningstjänsten fick rycka ut till en förmodad villabrand i Bertilstorp vid Brösarp. Blixten hade slagit ner i en tv-antenn men skadorna begränsades till en uppbrunnen sladd som villaägaren själv kunde släcka. Dessutom rapporterades om rökutveckling längs E 65 vid Skurup men räddningstjänsten hittade ingen eld att sätta i samband med detta och på Saltsjöbaden satte åskan i gång ett automatiskt brandlarm utan att det brann. Även elabonnenterna i sydöstra Skåne drabbades, framförallt i Borrby och Skurup. När det var som värst vid 16-tiden var omkring 1?000 av Sydkrafts kunder utan el. Avbrotten följde åskvädret och sträckte sig sydöst från Broby. Vid 21-tiden saknade fortfarande cirka 300 kunder i Skurup och Slimminge ström. Eftersom detta berodde på en nedfallen ledning räknade Sydkraft att det kunde dröja fram till 23-tiden innan alla hade fått strömmen tillbaka.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.