Nyheter

Snön lamslog Skåne

(Uppdaterad 15.37). Ett lamslaget Skåne håller så sakta på att vakna till liv igen. Stadsbusstrafiken kör i de flesta städer, men inte efter tidtabell. Även regionbusstrafiken är begränsad och stora problem råder på Söderslätt. Tågtrafiken har börjat komma igång, men i mycket begränsad omfattning. Första tåget över Öresundsbron gick 15.02.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2007
Bild: Claes Nyberg
Bild: Claes NybergFoto: 
Kommer bussen? Bild: Anette Sjöstrand
Kommer bussen? Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Följande sträckor är först på tur att börja köra:

Malmö-Ystad

Malmö-Hässleholm

Malmö-Lundstår stilla.

Inga Öresundståg går över Bron, trafiken kommer igång tidigast kl. 15.

- Trafiken har stått stilla sedan i går kväll. Jag Vi tar beslut varje timme. Jag rekommenderar därför att folk lyssnar på radio och att resenärerna att gå in på vår hemsida och kontrollera om trafiken kommit igång, säger Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken.

Det är mycket stora problem med framkomligheten på länets vägar. Vägverket uppmanar folk att absolut inte ge sig ut på vägarna om det inte är nödvändigt.

- Vi uppmanar folk att stanna inomhus i dag. Vi kör med allt vi har så länge vi kan. Det finns inga vägar på Söderslätt och Österlen som vi inte håller öppna. Problemet är att vägarna blåser igen tio, femton minuter efter att vi passerat, säger Rosita Svärd, vägtrafikledare på Vägverket.

Räddningstjänsten i sydöstra Skåne räknar med att köra med dubbla skift under dagen. Bemaningen ansens nödvändig efter som man inte vet vilka problem som kommer att uppstå när skåningarna vaknar upp till i ett på flera håll lamslaget Skåne.

Räddningstjänsten har satt in bandvagna för att hantera bland annat sjuktransporter.

Vintervädret orsakar mindre störningar av flygtrafiken på Malmö flygplats och vid halvniotiden innebar det förseningar. Luftfartsverket uppmanar dock resenärer och andra att kontrollera verkets hemsida där trafikinformationen ständigt uppdateras.

Väderporgnosen för dagen pekar i riktning mot att de hårda vindarna fortsätter i länet under dagen. Nederbörden har minskat och kommer sannolikt att upphöra under dagen.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.