Sösk-kansliet säger upp fem
– Vi är sex anställda och det är Ystads kommun som har uppdraget att vidta erforderliga åtgärder. Förhandlingar har inletts, säger Åsa Simonsson, utvecklingschef på Sösk.
Beslutet klubbades igenom i början av veckan och förhandlingar mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren har inletts. Den nya organisationen ska vara sjösatt från och med den 1 januari 2010. Det är ännu inte känt om de fem personer som varslats om uppsägning kommer att erbjudas annat arbete i någon av medlemskommunerna. Orsakerna till neddragningarna går att söka i Skurups utträde ur samarbetskommittén och de fyra återstående medlemskommunernas beslut att dra ner på finansieringen. Till detta bidrar också att flera gränsöverskridande samarbeten startats utan inblandning av Sösk. Det gäller bland andra det nystartade miljöförbundet, där tre av medlemskommunerna i Sösk ingår samt en allt mer utvecklad IT-samverkan mellan kommunerna.
Kent Mårtensson (S), andre vice ordförande har tidigare konstaterat att man från politiskt håll inte ansett sig få valuta för pengarna. I konsekvens med det är de fyra Sösk-kommunerna nu bara beredda att avlöna en tjänsteman för samarbetet. Ett upplägg som gör att politikerna minskar årsbudgeten från dagens 2,3 miljoner kronor till 870 000 kronor.
Sösk-kansliets ende tjänsteman får politikernas uppdrag att vara projektledare för Fyra Hörn- samarbetet och att hävda sydöstra Skånes intressen mot olika myndigheter. Kommittén ska också "lyfta mellankommunala utvecklingsfrågor". – Det är lite svårt att säga vad samarbetet ska gå ut på eftersom flera faktorer är osäkra. Det är svårt att på förhand säga vilka frågor som dyker upp och som kan vara regiongemensam. Just nu arbetar vi mycket med remissvar när det gäller olika infrastruktursatsningar, säger Åsa Simonsson.
Behovet att slå vakt om en utbyggd infrastruktur i konkurrens med andra regioner lär också hamna på Sösk-tjänstemannens bord i framtiden. I det arbetet står på förhand också en utvecklad turism högt på dagordningen.
Fyra Hörn löper i projektform under tre år. Två år återstår på ett projekt som bland annat gällt kulturutbyte mellan de fyra hamnstäderna. Inom ramen för det internationella samarbetet har beslutsfattarna också värderat ungdomssamarbete högt.
Ett exempel på detta är de ungdomar som i maj i år träffades i Ystad för att höstens ungdomsparlament på Rügen i oktober.