Nyheter

Sparbanksrånare åtalas för grovt rån

De fyra män som i mitten av förra månaden rånade Kristianstads sparbank åtalades i dag för grovt rån. Rånarna kom över 50 000 kronor och kunde gripas efter en intensiv polisjakt.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2002

Det var efter att en journalist från Kristianstadsbladet, som hört larmet i polisradion, upptäckte rånarna och deras bil. På avstånd kunde han leda polisen i jakten på rånarkvarteten. Männen är mellan 23 och 31 år. Enligt åtalet genomförde tre av dem själva rånet medan den fjärde väntade i en flyktbil som tidigare på dagen stulits i Hässleholm. Chefsåklagare Pär Andersson har också valt att välja den bytligt grövre åtalsrubriken grovt rån i stället för rån. - Det beror på att de tre män som genomförde rånet var beväpnade med var sin skarpladdad gasrevolver. Därmed har de på ett hänsynslöst sätt utnyttjat bankpersonalens skyddslösa ställning, berättar Pär Andersson för Kristianstadsbladets nätupplaga. De tre rånarna riskerar nu att dömas till mellan fyra och tio års fängelse för grovt rån och deras chaufför till ett något kortare straff för medhjälp. Dessutom yrkar chefsåklagaren på att männen, efter avtjänat straff, utvisas ur riket med förbud att resa in i hela Schengenområdet på obestämd tid. Personalen, tre kvinnliga kassörer, hotades med en skarpladdad start- och gasrevolver medan en av männen hoppade över disken och rafsade åt sig pengarna. Den 31-årige mannen fortsätter att neka till delaktighet i rånet, medan de tre andra erkänner. Rättegången börjar på fredag nästa vecka.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.